Alibaba предлага 4,6 млрд. долара за Youku

Джак Ма се насочва към видео стрийминга

Джак Ма, основател и президент на Alibaba, по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 19 юни 2015 г. Фотограф: Крис Ратклиф, Bloomberg Джак Ма, основател и президент на Alibaba, по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 19 юни 2015 г. Фотограф: Крис Ратклиф, Bloomberg

Alibaba предлага около 4,6 млрд. долара, за да придобие останалата част от китайската компания за видео стрийминг Youku Tudou, съобщава Bloomberg.  Една трета от китайското население гледа онлайн съдържание, което прави видео стрийминг индустрията привлекателна за компании като Alibaba. Основателят на Alibaba Джак Ма вижда в онлайн стрийминг съдържанието възможност да обедини всичките си бизнеси и да увеличи потребителската им база.

Alibaba ще плати сумата за придобиването на 81,7% от Youku, които все още не притежава, в кеш, каза главният финансов директор на компанията Маги У на 16 октомври 2015 г. Youku разполага с около 1,1 млрд. долара налични средства, което означава, че цената на придобиването, която Alibaba реално ще плати, ще е около 3,5 млрд. долара. Предложената от Alibaba цена от 26,6 долара на акция представлява премия от 30% спрямо цената, при която акциите на Youku затвориха на 15 октомври 2015 г. – ден преди обявяването на сделката.

Alibaba инвестира сериозни суми, за да диверсифицира бизнеса си, като до момента през 2015 г. компанията е инвестирала над 13 млрд. долара за придобиването на 24 компании, показват данни на Bloomberg. Youku ще е 25 компания, придобита от Alibaba през годината.

„Ходът показва добро бизнес чувство и представлява добра маркетингова стратегия с поглед към бъдещето. Освен това означава, че Алибаба ще може да предложи повече съдържание от цял свят, като например американски предавания, които са изключително популярни сред китайските зрители, но трудно достъпни за китайските доставчици на съдържание”, каза Зеб Екарт от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини