Volkswagen губи пазарен дял

25% продадените коли в Европа са на германския производител

Volkswagen изостана от европейските си конкуренти, след като делът на германския автомобилен гигант се понижи миналия месец след скандала с фалшифицираните тестове за емисиите на неговите дизелови двигатели.

Регистрациите на Volkswagen са нараснали с 8.3% през септември, докато целият пазар се е разширил с 9.8%, съобщи базираната в Брюксел Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) в изявление от петък. Собственикът на марките VW, Audi, Skoda и Seat е имал 23.3% от автопродажбите миналия месец, понижение спрямо 23.7% година по-рано.

VW се бори да възстанови доверието на потребителите, след като призна, че преднамерено е манипулирала дизеловите двигатели, за да заобиколи регулациите за емисите вредни газове. Базираната във Волфсбург компания се готви да изтегли 8.5 милиона коли в Европа, една от най-големите подобни програми в региона, след като измамата с емисиите стана известна на 18 септември.

„Макар че сме предпазливи да правим заключения на база данни, събрани само няколко седмици след скандала с емисиите, подозираме, че дилърите може би се ориентират към отстъпки, за да компенсират всеки спад на потребителското доверие”, заявяват в доклад от тази седмица Кристина Чърч и Чарлз Колдикот, анализатори в Barclays Plc.

Производителите на автомобили са предложили отстъпка от средно 11.9% в Германия миналия месец, малка промяна спрямо положението отпреди една година, според Autohaus PulsSchlag.

Регистрациите на нови автомобили в Европа нараснаха с 1.39 милиона превозни средства през септември спрямо 1.27 милиона преди година, като продажбите през деветте месеца се увеличиха с 8.8% до 10.8 милиона автомобила, съобщи ACEA.

Групите, отчели по-голям ръст от средното за пазара през миналия месец, включват италиано-американския производител Fiat Chrysler Automobiles NV и германските производители на луксозни коли BMW AG и Daimler AG.

Volkswagen остава най-големия производител на автомобили в региона засега, като неговият пазарен дял през деветмесечието се сви до 25% спрямо 25.3% през 2014 г. Класираният на второ място  PSA Peugeot Citroen е с 10.4% спрямо 10.8%.

ACEA събира данни от 28 страни в ЕС, с изключение на Малта, както и Швейцария, Норвегия и Исландия. През септември бе отбелязан 25-ти пореден месец с ръст на автомобилните продажби.

Последни новини
Още от Новини