VistaJet иска да лети по вътрешни полети в Китай

Challenger 850 чака от декември в Шанхай

VistaJet, операторът на най-голямата частно притежавана флота на бизнес джетове на Bombardier се прицели към китайския пазар.

Първият самолет, който бе базиран и регистриран в Китай е широкофюзелажният Challenger 850, популярен модел за ефективно предоставяне на услуги в Китай, както обясни търговският директор на VistaJet Йън Мур за Aviationweek през април 2015.

По света авиокомпанията има над 45 широкофюзелажни Bombardier.

Томас Флор, председател и основател на VistaJet коментира старта в Китай и предизвикателствата в страната с Енджи Лоу от студиото в Хонконг на Bloomberg Television за предаването "First Up".

 

Енджи Лау: Vista Jet се кани да пусне първия си вътрешен полет в Китай, но още не сте съвсем готови. Какво още трябва да се преодолее?

Томас Флор: Това е дългосрочна инвестиция. Аз съм първият, който призна, че е погрешно като време. През декември 2014 взехме самолет, широкофюзелажен Challenger 850. Отне ни 5 месеца за адаптиране на техническите аспекти и сега вече е регистриран и е в Шанхай. След няколко седмици ще имаме сертификата AOC - това е лиценза за опериране на самолета.

Надявам се, че още тази година ще извършим първия полет. Независимо от това ние изпълняваме всеки ден международни полети от и до Китай. Този самолет ще ни позволи да станем първата чуждестранна компания, която ще предлага полети в Китай.

 

Невероятно е, че ще предоставяне тази услуга P2P, защото ще бъдете първи. Но бизнесджетовете, както споменах в началото, са изправени пред предизвикателство. Не заради забавянето на икономиката, но и заради самата инфраструктура. Китай има само 200 летищни терминала. Например САЩ имат 5000. Китай е много по-голяма страна с много по-голямо население от Америка. Как се справяте с предизвикателствата да летите по вътрешни полети?

Ние летим от и до Китай от 2008 и имаме голям опит. Имаме офис в Пекин, който ни помага с разрешителните. Точно затова виждаме потенциала за ръст в тази страна. Има големи перспективи.

През август се видях в Лондон с един високопоставен служител на правителството, който ми потвърди, че китайските власти са стратегически ангажирани към развитие на пазара на бизнесджетове в бъдеще. С времето пазарите и летищата ще се отворят. Задръстването в небето ще бъде решено с отварянето на повече летища.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини