3 телеком гиганта в Китай продават активи на обща компания

China Unicom, China Telecom, China Mobile продават кулите

Работници пред Oriental Pearl Radio & TV Tower в Шанхай, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Работници пред Oriental Pearl Radio & TV Tower в Шанхай, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Трите най-големи телекомуникационни компании в Китай се договориха да продадат кулите си на новосъздадено съвместно дружество. Държавата се опитва да реформира контролираните от нея компании и да намали двойните инвестиции в най-големи в света мобилен пазар.

След като продадат кулите и другата си инфраструктура на новото си общо дружество, което анализаторите оценяват на около 214 млн юана /34 млрд долара/, доставчиците ще плащат такса за ползване на съоръженията в Китай.

Акциите на трите телекома - China Unicom /+4,8%/, China Telecom /+3,7%/ и China Mobile /+3%/ се повишиха на 15 октомври 2015, съобщи Bloomberg.

 

Консолидация в телекомуникациите в Китай

Преструктурирането е част от плановете на правителството за съживяване на неефективните държавни компании.

Очаква се China Unicom и China Telecom да се възползват от общите ресурси и споделени разходи с много по-голямата China Mobile. Двата по-малки доставчика може да спечелят пазарен дял в средносрочен план, когато покритието им се подобри, каза Синтия Мен, анализатор в Jefferies в бележка от вторник, цитирана от Bloomberg.

"Завършването на дългоочакваното увеличение на кулите ще помогне за вдигане на нивото на конкурентноспособност на малките оператори", каза Мен."Но поради мащаба на промените, смятаме, че China Mobile ще остане доминиращият на пазара телеком".

China Mobile ще притежава 38% от China Tower, а China Telecom и China Unicom ще имат по 28%.

 

Реорганизация в държавния сектор в Китай

Инвестиционната компания China Reform Holdings Corp, която трябва да реорганизира държавните компании в страната, ще има около 6% дял в China Tower Corp, оценявана на 1,6 млрд долара, съобщи Bloomberg, цитирайки съобщение на сайта на компанията. В него не се съобщава размера на сделката, но държавната агенция Синхуа пише, че активите се оценяват на 231,4 млрд юана.

China Tower бе създадена като собственик на безжичната инфраструктура на най-големите компании за мобилни телефони.

Инвестицията на China Reform ще помогне на China Tower да плати и за изграждането на мрежа от станции за зареждане на електромобили.

 

 

Последни новини
Още от Новини