Уолстрийт раздели Клинтън и Сандърс

Първият дебат между кандидатите за президентска номинация на демократите засили позицията на Хилъри Клинтън

Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия

Претендентите за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс сблъскаха възгледи за капитализма и регулацията на Уолстрийт по време на първия дебат, в който участваха общо петима кандидати.
Според повечето анализатори Клинтън, която се обръща към умерените в партията, е била по-убедителна. Това е важно предвид скандала с използването на личната й електронна поща като държавен секретар през първия мандат на Барак Обама и растящата популярност на Бърни Сандърс. Освено това проучване на CBS преди дебата показа, че 61% от регистрираните гласоподаватели не й вярват.
Сандърс, известен и като единственият социалист в Конгреса, и бившият държавен секретар на САЩ Клинтън спориха кой има по-твърд план за справяне с екцесиите на Уолстрийт, с което поставиха финансовата реформа в центъра на оживения дебат.
Сандърс заяви, че "Конгресът не регулира Уолстрийт, а Уолстрийт регулира Конгреса" и нападна администрацията на президента Бил Клинтън за дерегулацията на капиталовия пазар през 90-те години.
В хода на двучасовия дебат между петимата кандидати Клинтън настояваше, че сенчестото банкиране е следващата област, която би предизвикала загриженост. Като се прицелва в големите банки, човек може би "не вижда гората заради дърветата", заяви тя, опонирайки на Сандерс и предишния губернатор на Мериленд Мартин О`Мали. Нейната администрация не само би дала на регулаторите правото да разследват големите банки, но и да изпратят изпълнителните директори в затвора, ако е необходимо, каза Клинтън.
По думите на Сандърс президентските избори през 2016 г. са за това дали можем да мобилизираме хората да си вземат обратно управлението от ръцете на шепа милиардери.  Той смята, че американците ще гласуват за един демократичен социалист - както той се самоопределя, ако разберат какво означава това и, че той не е част от процеса на казино капитализма. Сенаторът от Върмонт също така заяви, че Уолстрийт е място, където измамата е бизнес модел и настоя, че милиардерите е трябва да платят за спасяването на банки по време на финансовата криза.
Смятам, че това, което сенатор Сандърс казва, има смисъл от гледна точка на неравенството, което имаме. Но ние не сме Дания, заяви Клинтън по повод коментара на Сандърс за социалната и здравната система на скандинавските страни.
Дебатът се случва на фона на данни, които показват сериозна промяна в нагласите на поддръжниците на Демократичната партия. През 2000, според октомврийския доклад на Pew Research Center, 43% от демократите са се определяли като умерени, 27% като либерали и 24% като консервативно настроени. През 2015, 41% се виждат като либерали - скок с 14 процентни пункта. Делът на умерените е паднал до 35%, на консерваторите - до 21 на сто.
Друг признак на олевяване - 60% от либералните демократи биха подкрепили кандидат, който иска разделяне на големите банки, докато само 38% от умерените и консерваторите са съгласни с това. Освен това 53% от либералите са за ядрената сделка с Иран, сравнено с 31% за останалите. По този въпрос публиката е по-близо до позицията на Клинтън, която подкрепя сделката, но настоява за твърда политика спрямо Иран.
Но демократите (за разлика от републиканците) държат на опита на кандидата, за разлика от републиканците, които са склонни да подкрепят нови лица и идеи.
Голямата неизвестна е дали вицепрезидентът Джо Байдън, който разчита на подкрепата на умерените в партията, ще се кандидатира. До момента участие в надпреварата са заявили шестима, като Лесиг не участва в снощния дебат в Лас Вегас. Това е много по-малко от 15-те кандидата, борещи се за републиканската номинация.

Визитки


Хилъри Клинтън е водещият претендент за президентската номинация, която консолидира зад себе партийния апарат.
Бърни Сандърс -  сенаторът от Върмонт сам се определя като социалист и противник на големите
Линкълн Чафи – бившият губератор и сенатор на САЩ от Роуд айланд е известен като противник на войната в Ирак и подчертава като свой плюс твърдата си етична позиция.
Лорънс Лесиг - професорът от Харвард и основател на Creative Commons се обявява за намаляване на влиянието на парите в политиката.
Мартин О`Мали - предишният губернатор на Мериленд, е за увеличаване на минималната заплата и узаконяване на еднополовите бракове.
Джим Уеб - бившият сенатор и военен е противник на войната в Ирак, но има консервативни възгледи по контрола над въоръжаването и имиграцията.
Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който досега стоеше встрани от надпреварата, обмисля дали да се кандидатира.

Последни новини
Още от Новини