Руската политика е правилна: Костин, ВТБ Груп

Интервю за Райън Чилкот, Bloomberg

Андрей Костин, CEO на ВТБ Груп дава интервю за Райън Чилкот от Bloomberg на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 19 юни 2015. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Андрей Костин, CEO на ВТБ Груп дава интервю за Райън Чилкот от Bloomberg на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 19 юни 2015. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Руската политика е правилна, каза в интервю за Райън Чилкот главният изпълнителен директор на ВТБ Груп Андрей Костин. Той каза още, че руските активи са подценени, но икономическата политика на страната е добра, въпреки негативния ръст тази година.

В интервюто си Андрей Костин прогнозира Русия да излезе от рецесията през 2016.

 

Много се говори за ситуацията в Украйна и как там нещата се успокояват. Какво говорихте днес с инвеститорите по този въпрос? Питат ли или са спокойни с геополитическия риск, който представлява Русия?

Ако извадим няколко украински активи, ще сме се освободили от по-голямата част от риска. Вече отписахме някои активи и не очакваме повече загуби. Директните ефекти в бъдеще ще бъдат минимални.

Евентуално влошаване на геополитическата ситуация като цяло би засегнало банката. Това вече се отразява под формата на санкции. Но за момента не виждам никаква причина за по-големи санкции.

 

Вие сте много голяма банка в Русия?

Ние се коригирахме спрямо съществуващите санкции и не предвиждаме нови. Сега сме доста уверени в ситуацията.

 

Да се върнем към вашите операции в Украйна. Всички знаят, че имаме доста голяма банка там, която рекапитализирахте с около 700 млн долара. Не хвърлихте ли парите на вятъра?

Не. Не инвестираме нови пари, а конвертираме съществуващите кредити. Не, не смятам, че е време за разширяване в Украйна. Искаме обаче да останем там. Мисля, че централното правителство признава значението на руските банки в страната. Имаме доста добра комуникация.

 

Днес /на 13 октомври 2015/ се появи докладът за MH17. Вече знаехме какво ще пише в него - че самолетът е бил свален от ракета от територията на бунтовниците, ракета Бук. Това променя ли нещо за вас и инвестиционната картина в Русия?

Лично аз смятам, че няма значение. Важното е кой е започнал войната, а ние смятаме, че това е украинската страна. Те носят отговорност за територията си. Лично за мен това не променя нищо. Но разбира се, не знаeм каква ще бъде реакцията на обществеността.

Не знам защо трябва да е руска? Господин Путин казва например, че не е отговорен за това.

 

Как се вписва Сирия в разговорите ви с инвеститорите в момента? Говорят ли за военните действия на Русия и вдигане на санкциите?

Засега се повдигат въпроси дали това няма да доведе до увеличение на военния бюджет, което би било тежест за руската икономика. Отговорът на тях е "не". Но ще видим. Смятам, че руските действия в Сирия са в духа на международното законодателство и че ще намерим изход.

 

Ще доведат ли до промени в отношенията със Запада?

Трябва да видим това.

 

За санкциите - някои хора казват, че вероятно ще бъдат облекчени през януари.

Не го очаквам. В момента работим с презумпцията, че ще продължат още известно време.

 

Последни новини
Още от Новини