Какаото гони рекордите от 2011

Сушата и лошото време затрудняват предварителното планиране

В средата на октомври 2015 сме свидетели на най-дългата фаза на недостиг на шоколад за последните 50 години. Виновните за това развитие са ясни - китайците са открили своята привързаност към сладкия продукт.
 
Какаото с доставка през декември скочи с 1,7% до двуседмичен връх и достигна до цена от $3125 за тон на борсата в ICE Futures US, през последната седмица, приключваща на 2 октомври 2015.
Анализаторите са в очакване на по-слабото търсене на основната съставка в шоколада по света и главната причина за поскъпването е по-скоро сушата в какаовите райони в Западна Африка.
Селскостопанските суровини винаги са се характеризирали с ценови колебания на пазарите по света, тъй като предлагането зависи от метеорологичните условия.

 

Сушата и лошото време затрудняват предварителното планиране

Според данни на Euromonitor, швейцарците годишно отделят най-много средства за шоколад на глава на населението. Най-известната страна на сладкото вълшебство прави реклами, насърчавайки туристите да си вземат шоколадова вана, коментира Guardian.

Според прогнозите швейцарците вероятно ще отделят 236,70 долара на човек за шоколад през 2015 г. Ирландия и Обединеното кралство са съответно на второ и трето място с 146,90 долара и 146 долара.
Луксозни марки като Lindt (чийто продажби са нараснали с 65% за последните пет години) доминират на пазара.

Прогнозата на главния икономист на Saxo Bank Стейн Якобсен е , че цената на какаото ще се удвои през следващите пет години. За това ще допринесе както увеличеното търсене на шоколад в Китай, така и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който е с много по-високо съдържание на какао. 
Рекордна цена беше достигната през март 2011 г. - 3775 долара за тон.

ICCO прогнозира глобален дефицит от 38000 тона през този сезон. За сравнение с излишъка от 14 000 тона година по-рано.
Моделът за времето, формирано от топлите океански температури в централната част на Тихия океан, може да изостри сухите условия в Гана, което може да попречи за отглеждането на реколтата през следващия сезон.

 

Хибриди

Гана е вторият по големина производител на какао в света през 2015. Главният изпълнителен директор на борда на директорите (COCOBOD), д-р Опуни заяви, че "глобалното потребление на какао понастоящем нараства между 2 и 3 на сто годишно."

Нов вид 50 милиона хибридни фиданки са били дадени на фермерите през сезона 2014/15, който приключи на 30 септември 2015, като още 60 милиона се предвидени за следващия сезон. С тази нова програма Гана ще покрие глобалният дефицит на какао.

Кот д'Ивоар ще проведе президентски избори през октомври, с потенциал за политически промени, което е друга заплаха за доставките.

Кафе Арабика за месец декември 2015 спадна 0.1% до края на $ 1.3435 за паунд в Лондон, както и суровата захар, с доставка през март спадна 2.9% до 13.83 цента за паунд, след като бразилския реал се търгува на по-ниски нива спрямо долара, което насърчава продажбите на деноминирани в долари стоки. Метеорологичните прогнози за Бразилия, е да се задържи сухо и горещо време. Въпреки това низходящият тренд, започващ от март 2011 г. продължава.

Мениджърите на хедж фондове все още залагат за повишение на цената на какаото, която в във възходящ тренд от дъното през май 2012 г., като сега гони рекордните си стойности, на фона на забавящата се глобална икономика и падащите цени на стоките.    

От Владислав Димитров

Вижте галерията

 

Последни новини
Още от Пазари