MH17 е бил свален от руска ракета: Холандия

Холандското разследване обяви окончателните резултати

Куала Лумпур, 19 юли 2014, възпоменание за жертвите на MH17, снимка: Brent Lewin/Bloomber Куала Лумпур, 19 юли 2014, възпоменание за жертвите на MH17, снимка: Brent Lewin/Bloomber

Холандското разследване обяви окончателните резултати от работата си - причината за катастрофата на пътническия самолет на Malaysia Airlines полет MH17 в Източна Украйна е ракета, изстреляна от установка Бук.

Съветът за сигурност на Холандия съобщи в окончателния си доклад за катастрофата на Boeing 777 на Malaysia Airlines в Източна Украйна, че самолетът е бил свален с ракета земя-въздух, изстреляна от установка Бук.

Според ръководителя на разследването Тибе Юстра ракетата е била изстреляна от район с площ 320 кв км. На пресконференцията, проведена на 13 октомври 2015 във военна база в Холандия Юстра не каза от коя линия на фронта между украинските сили и сепаратистите е била изстреляна.

"Ракета 9N314М се е взривила до самолета от лявата страна на кокпита. Бойната глава прилича на тази, инсталирана на ракетите земя-въздух на установките Бук, каза Тибе Юстра.

Русия твърди, че е възможно да е бил използван ракетен комплекс Бук. Заместник външният министър Сергей Рябков отговори на резултатите на холандския доклад, като каза, че "има очевиден опит да се направи пристрастно заключение", цитиран от руските агенции.

Производителите на Бук съобщиха също във вторник, 13 октомври, че втория тест, проведен от тях показва, че самолетът не е бил ударен от територията, контролирана от сепаратистите.

 

Ръководителят на холандското разследване обяви, че според Съвета за сигурност на Холандия в момента на свалянето на боинга е имало достатъчно основания за затваряне на въздушното пространство над Източна Украйна като предохранителна мярка. Украинските власти не са го направили, каза Юстра. Той добави, че никой не е мислел за опасността за гражданската авиация.

Юстра каза още, че тримата членове на екипажа на боинга са загинали в пилотската кабина при попадане на ракетата в самолета. Той каза още, че разследването е изключило такива причини за катастрофата като взрив на бомба на борда, попадане на ракета клас въздух-въздух, удар от метеорит или техническа авария.

Юстра потвърди, че руските власти са оспорвали хипотезата, че MH17 е бил свален с ракета от Бук и отхвърли руските възражения. След края на пресконференцията нямаше възможност за журналистически въпроси.

 

Холандското разследване трябваше само да установи причините за катастрофата. Виновните за трагетията ще бъдат посочени от криминалното дело, резултатите от което ще станат ясни през 2016.

Пътническият самолет на Malaysia Airlines MH17, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур падна в района на бойните действия в Източна Украйна на 17 юли 2014. На борда имаше 298 пътници и екипаж. Няма оцелели.

Последни новини
Още от Новини