Клинтън обвинява сенчестото банкиране за световната финансова криза

Клинтън пропуска големите банки в коментарите си за причините за Световната финансова криза

Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия

В обяснението на кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън за причините, довели до Финансовата криза от 2008 г., липсва  нещо, което няма как да остане незабелязано – големите банки, пише Bloomberg.

По време на кампанията си за първичните избори през 2016 г., на които ще бъде избран официалният кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, Хилъри Клинтън е доста по-мека спрямо големите банки като Citigroup. Тя хвърля вината за случилото се със световните финанси през 2008 г. върху сенчестото банкиране – термин, който използва, за да опише хедж фондовете и високочестотните трейдъри.

За разлика от много други представители на Демократическата партия, Хилъри Клинтън споменава сред основните виновници за Финансовата криза Lehman Brothers и AIG. „Много от това, което предизвика рисковете, довели до срива, дойде от институции, които не бяха големи банки”, заяви Клинтън.

Интерес предизвиква фактът, че Citigroup, която Клинтън пропуска в коментарите си, въпреки спасяването на институцията от държавата през 2008 г., е най-големият дарител по време на политическата ѝ кариера. Най-големите дарители за настоящата президентска кампания на Хилъри Клинтън пък са Morgan Stanley и JPMorgan.  

 

Последни новини
Още от Новини