Volkswagen разчита на собствени сили

Хора от ръководството правят вътрешно разследване

Volkswagen AG се обърна към малка група вътрешни експерти, които да ръководят възстановяването на компанията от скандала с тестовете на емисиите на автомобилите, които накараха регулатори, инвеститори и 11 млн клиенти все още да чакат отговори, две седмици след като скандала стана публичен.

Собствениците на дизелови автомобили на VW със софтуер, който фалшифицира емисиите все още очакват да научат как и кога производителя ще поправи колите им и какви компенсации ще получат за това, че са били мамени от 2009, пише Bloomberg. Въпреки че броят на съдебните дела расте, клиентите бяха държани на тъмно. Брандът VW най-после обяви на сайта си в петък, 2 октомври 2015 информация за засегнатите 2,8 млн клиенти в Германия.

Докато VW нае американската правна кантора Jones Day да разследва случая, базираната във Волфсбург компания  реши да използва вътрешни ресурси, за да разкрие как се е зародил скандалът. Не нае външен експерт, както направи General Motors Co за разследване на дефекта в запалването. Вместо това VW разчита на петима членове на надзорния съвет. Членовете на групата имат общо 31 години стаж в борда и миналата година са получили заплати от общо 3,5 млн евро.

"Компанията би трябвало да започне неутрално разследване", каза Инго Спийч, фондов мениджър в акционера на Volkswagen Union Investment, цитиран от Bloomberg.

"Определено не трябва хора от ръководството да ръководят това разследване", каза Спийч.

Говорителят на Volkswagen Андреас Ламперсбах отказа да коментира в петък. Компанията заведе жалба в Брауншвайг, Германия, където прокуратурата ще проведе собствено разследване. Компанията нае и американската фирма Kirkland & Ellis LLP, която защитаваше BP Plc в разследването през 2010 за петролния разлив на сондата Deepwater Horizon.

Бердолд Хубер, ветеран с петгодишен стаж в синдиката IG Metal и в момента временно изпълняващ длъжността председател на Volkswagen ще ръководи комисията на надзорния съвет по разследването. Миналата година той е получил 937 000 евро от VW, според годишния отчет на компанията. Членовете на комисията Бернд Остерлох и Бабед Фроелих също са представители на работодателя. Олаф Лайс е министър на икономиката на Долна Саксония, която притежава 20% от акциите с право на глас на Volkswagen, а Оливър Порше представлява семейството, контролиращо мажоритарния дял на обикновените, непривилегировани акции на VW.

От Chris Reiter и Elisabeth Behrmann, Bloomberg

Вижте в снимки: как се правят тестове за емисии

 

Последни новини
Още от Новини