Подписването на Турски поток се отлага за декември

Чака се новото турско правителство

Станция Береговая, част от Син поток, ноември 2012, снимка Андрей Рудаков/Bloomberg Станция Береговая, част от Син поток, ноември 2012, снимка Андрей Рудаков/Bloomberg

Междуправителственото споразумение за Турски поток ще бъде подписано не по-рано от декември 2016 или януари 2016, съобщи в събота, 3 октомври руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде РИА Новости.

Новак обясни, че в момента новото правителство на Турция още не е формирано. Това ще стане след провеждането на изборите през ноември.

Миналия петък Новак и министърът на енергетиката и природните ресурси Али Реза Алабюн проведоха разговори в Истанбул. Руският министър съобщи на журналистите, че споразумението по проекта за газопровода Турски поток засега трябва да се преработи. В окончателен вид документът ще бъде готов след формирането на новото турско правителство.

Според Новак една от критичните точки е броят на лъчите на газопровода, които се планират в първия етап на реализация на проекта.

В началото на август 2015 бе съобщено, че Газпром е преразгледал плановете си за строителство на Турски поток и ще се откаже от трети и четвърти лъч. По-късно зам.-шефът на Газпром Александър Медведев каза, че реализацията на проекта Турски поток се планира да започне със строителството на един лъч, по който ще се правят доставките на газ за потребителите в Турция.

Последни новини
Още от Новини