Coca-Cola иска Сеп Блатер да се оттегли

Пред седалището FIFA на 25 септември 2015, когато Швейцария започна разследване срещу Сеп Блатер. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Пред седалището FIFA на 25 септември 2015, когато Швейцария започна разследване срещу Сеп Блатер. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Топ спонсорите на FIFA призоваха Сеп Блатер да се оттегли назебавно, след като президентът на ръководния орган в световния футбол се оказа в дъното на скандал, включващ обвинения във вземане на подкуп отпреди десетилетия.

Малко след като Coca-Cola написа съобщението, изискващо оставката на Блатер в петък следобед, други базирани в САЩ компании - Visa Inc., Anheuser-Busch InBev NV и McDonald’s Corp. веднага я последваха. Всички казаха, че при сегашното ръководство не е възможно да се направи пълна реформа.

Напускането на Блатер би позволило "надежден и устойчив процес на реформи като начало, казва в съобщението си Coca-Cola.

"С всеки изминал ден имиджът и репутацията на FIFA се помрачават".

Изявлението последва съобщението миналата седмица от швейцарската прокуратура за започване на криминално разследване на 79-годишния Блатер, който ръководи FIFA от 1998. Той отрича обвиненията и в петък каза, че няма да се оттегли, преди насрочените извънредни избори през февруари 2016.

"Въпреки че Coca-Cola е ценен спонсор на FIFA, г-н Блатер с цялото си уважение изразява несъгласие с позицията на компанията и твърдо вярва, че напускането му няма да бъде в интерес на FIFA, нито ще ускори реформите", каза Ричард Кълън, адвокатът на Блатер.

"Затова той няма да подаде оставка".

Последни новини
Още от Новини