Ренци: Русия трябва да бъде извадена от изолация

Интервю на Матео Ренци за Bloomberg

Италианският премиер Матео Ренци каза, че западните лидери, които се опитват да сложат край на кръвопролитията в Сирия, трябва да приемат централната роля на Русия в световните дела, съобщава Bloomberg.

Младият премиер на Италия коментира в интервю болезнени въпроси - от реформата на италианския сенат до Близкия изток и бежанската криза и призова партньорите си да покажат, че "могат да изградят Европа без стени, но с надежда".

Докато президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин проведоха първата си официална среща от повече от година, 40-годишният Ренци каза, че Русия има "абсолютно ключова" роля във важни въпроси, включително сирия.

"Русия е велика страна, с велика история и велико бъдеще", каза Ренци в понеделник, 28 септември 2015 в 49-етажната сграда на италианската дипломатическа мисия, която се издига до седалището на ООН в Ню Йорк.

"Да си представяме бъдеще без Русия е голяма грешка".

 

Отправна точка

Ренци подчерта значението на САЩ за Италия като "отправна точка" по международните въпроси и даде да се разбере, че Русия трябва да бъде извадена от дипломатическата изолация.

В интервюто си Ренци се въздържа да каже дали е време да вдигнат санкциите като жест на помирение към Путин.

"Трябва да запазим суверенитета на Украйна, да запазим идентичността на Украйна и границите й. И затова е правилно да има санкции срещу Путин", каза Ренци. "Всички страни трябва да спазват Минските споразумения", добави той.

 

Бежанците

Сирия е в центъра на дебата на годишната среща на ООН, докато бежанци от раздираната от война страна се стичат към Западна Европа, предизвиквайки често силни спорове между страните-членки как да се справят с миграционната вълна. В единия край е Германия, където канцлерът Меркел прие политика на отворени врати за мигрантите, а в другия - Унгария, която огради границите си с другите страни-членки на ЕС, за да държи навън бежанците.

За Ренци, чиято страна търпи най-големия прилив на бежанци от Втората световна война, липсата на солидарност разкъсва самата тъкан на европейските идеали, вече и без това накърнени от седемгодишния слаб икономически ръст и политики на икономии.

"Ако Европа е затворена, с Европа е свършено", каза Ренци.

Регионът е изправен пред три критични изборни тестове до 2017, каза още Ренци, изброявайки изборите във Франция и Германия и референдума във Великобритания за членството в ЕС.

Рензи добави, че основните стълбове на европейското членство като обща валута и свободно движение на хора би трябвало да се обединят.

"За бежанците въпросът е прост: ако вярваме, че Европа, насочена само върху спредове, икономии и бюджет, това е ок. Но това не е Европа".


От John Micklethwait John Follain John Fraher

 

Последни новини
Още от Новини