Износът на швейцарски часовници със спад през август 2015 г.

Швейцарската часовникарска индустрия върви към първи годишен спад в износа от 6 години насам

Доставките на швейцарски часовници бележат спад от 1,2% през първите 8 месеца на 2015 г. заради пониженото търсене от Азия и конкуренцията от Apple Watch, съобщава Bloomberg.  

Анализ на Bloomberg Intelligence показва, че износът на швейцарски часовници за Азия е паднал с 9% от началото на 2015 г. до август, което е сериозен удар за индустрията. 50% от световния износ в сектора, на стойност 7,2 млд. долара годишно, е насочен към Азия. Спадът е най-голям в континентален Китай, като през август достига 39%.

Причините

Основните причини за трудностите, пред които са изправени швейцарските производители на часовници, са конкуренцията от хитовия продукт на Apple – Apple Watch и пониженото търсене от Китай. Сривът на китайската фондова борса и мерките на правителството срещу потреблението на екстравагантни стоки са сред причините за по-слабото търсене на луксозни часовници от Китай. Масовият модел на Apple Watch струва 349 долара. Продажбите на швейцарски часовници, които струват приблизително толкова, са отбелязали спад от 24% през август.

Ефект върху акциите

Акциите на швейцарските производители на часовници усетиха ефекта от слабите данни за износа в сектора. Между 31 август и 28 септември 2015 г. книжата на Swatch Group, притежател на марки като Omega и Rado, поевтиняха от 370,3 франка до 352,8 франка.

 

Последни новини
Още от Новини