Паундът рискува да поевтинее до 35-годишно дъно при въвеждане на отрицателни лихви

Представители на Английската централна банка поддържат спекулациите за предстоящо понижение на лихвите под нулата

Снимка: Bloomberg Creative Photos Снимка: Bloomberg Creative Photos

Спекулациите, че Великобритания може да е следващата страна, която да понижи лихвите до отрицателни нива, натежаха на паунда и доведоха до историческо рали при облигациите, съобщава Bloomberg. Ако спекулациите продължават, паундът рискува да се върне на 35-годишното си дъно, достигнато през март. 

Паундът отслабна срещу по-силния долар, а доходността по облигациите достигна историческо дъно, след като заместник-гуверньорът на Английската централна банка Дейв Рамсден сигнализира, че отрицателните лихвени проценти са вероятни.

Трейдърите на валутните пазари смятат, че лихвите в Кралстово могат да бъдат понижени под нулата до края на годината.

Паундът може да достигне нивата от март отново, ако Английската централна банка понижи лихвите под нулата. Графика: Bloomberg 

Коментарите на Рамсден “като цяло са в унисон с останалите членове на Комитета по парична политика от тази седмица, които сигнализираха, че Английската централна банка обмисля сериозно преминаването към отрицателни лихви”, посочи Лий Хардман, стратег на MUFG. “Не смятам, че ще е изненадващо, ако видим стойността на паунда да се понижи до ниските нива, достигнати през март, в случай, че отрицателните лихви влязат в сила”, добави той.

Паундът се понижи с 0.4% до ниво от 1.22 паунда за долар, увеличавайки задубите си за това тримесечие до 1.9%. Британската лира е най-слабо представящата се валута от тези на Г-10. През март тя се обезцени до 35-годишно дъно, достигайки ниво от 1.14 паунда за долар, на фона на разпространението на коронавируса.

Още по темата

Данните от петък показаха рекорден бюджетен дефицит за Великобритания от 62.1 милиарда паунда през април. Продажбите на дребно намаляха с почти една пета за същия месец.

Английската централна банка очаква икономиката да се свие с 14% през 2020 г. Паундът е застрашен и от липсата на напредък в преговорите за Brexit, като Великобритания може да се раздели с Европейския съюз без споразумение след края на преходния период през декември 2020 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света