Съкращенията на жени може да изтрият 1 трлн. долара от глобалния БВП

Според Citi над 220 милиона жени са в сектори, уязвими от съкращаване на работни места

Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Потенциални 1 трилион долара могат да бъдат изтрити от глобалния икономически растеж, тъй като работещите жени изпадат от работната сила по време на коронавируса, сочи нов анализ на Citigroup, цитиран от Bloomberg. 

От общо 44 милиона работници в уязвимите сектори около 31 милиона жени са изправени пред потенциални съкращения на работни места в сравнение с 13 милиона мъже. Жените в световен мащаб са по-уязвими от загубата на работа по време на кризата. Оценката изключва Китай, като числото вероятно ще бъде по-голямо, ако се включи втората по големина икономика в света. 

Според Citi повече от 220 милиона жени са в сектори, уязвими от съкращаване на работни места на фона на пандемията. Ако приблизително 31 милиона жени в шест ключови сектора загубят работата си, това може да означава еквивалентна загуба за реалния глобален БВП в размер на 1 трилион долара. 

„По-голямата уязвимост на жените към загуба на работни места се дължи на сегментирането им в сектори, които са най-негативно засегнати от коронавируса“, обясняват икономистите от Citi Дейт Питърсън и Катрин Ман.  

Това са някои от мерките, които те препоръчват на политиците: 

- Насърчаване използването на платен отпуск и гъвкави работно време; 

- Предоставяне на подкрепа за грижите за деца;  

- Осигуряване на финансова подкрепа за малкия бизнес и директни плащания към засегнатите работници;  

- Отлагане на изгонването на наематели от жилището им, отлагане на ипотечни и комунални плащания, осигуряване на обучение и подкрепа за малки фирми и предприемачи;  

- Уверение, че политиката и структурните корекции в подкрепа на устойчивото възстановяване са анализирани по отношение на пола и секторите;  

- Събиране на статистически данни, свързани с публичните и частните усилия в подкрепа на участието на жените в работната сила.  

„Много от политиките, които насърчаваха участието на жените в работната сила преди коронавируса, са още по-подходящи в пост-пандемичния свят“, пишат икономистите от Citi. 

Последни новини
Още от Новини от света