Как се променя потребителското поведение в Китай при пандемия?

БВП на страната се сви с 6,8% през първото тримесечие на фона на разпространението на коронавируса

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайското комунистическо ръководство е свикнало да провежда масирани рекламни кампании, насърчаващи потреблението. И това е така от времето на китайския революционер и политик Мао Дзъдун - председател на Китайската народна република до 1976 г., който по онова време чрез призивите си успешно успява да поведе масите, включително и по време на „Големия скок напред“ и „Културната революция“. Към момента обаче властта в Китай има ограничен потенциал да стимулира потреблението чрез подобна стратегия. Гражданите трудно могат да се съобразят с апелите да купуват повече. Дори щедрата ваучерна схема не води до желаната цел. Потребителското настроение в Китай остава слабо, пише Die Zeit.

В Китай коронавирусната пандемия вероятно се зародила в края на 2019 г. Първоначално ръководството в Пекин реагира със закъснение срещу разпространението на заболяването, но след втората половина на януари приложи драстични мерки. Големи части от страната бяха затворени в продължение на седмици. Последиците върху търговията на дребно бяха пагубни -- продажбите в сектора спаднаха с повече от 20% през първите два месеца на годината. През март загубите възлизаха на 15,8%.

Въпреки че повечето магазини имаха разрешение да отворят отново през март, търсенето на стоки като дрехи, мебели и домакински уреди остава слабо. По данни на Китайската статистическа служба продажбите на дребно през април също са били с около 7,5% по-ниски спрямо 2019 г.

Китайският министър на търговията Жонг Шан посочи, че вирусът ще предизвика сериозен шок върху социалното и икономическо развитие. Правителството му ще направи всичко възможно, за да стимулира вътрешното търсене и да насърчи потреблението.

„Купувайте, купувайте, купувайте“ - доскоро това мото носеше радост за бързоразвиващата се средна класа в Китай. По целия свят стана популярна покупеталната способност на китайците. С продажби от около 5.3 милиарда евро Китай беше най-големият пазар на дребно в света миналата година, а също така и в сегмента на луксозната индустрия.

До 2025 г. китайците ще допринесат с 40% за глобалното луксозно потребление, прогнозира консултантската компания. Прогнозата обаче се базира на данни от преди кризата.

Още по темата

Китайското ръководство разчита и на местните потребители. Експортната индустрия на страната вече беше пострадала заради търговската война САЩ-Китай. Затова Пекин искаше Китай да намали икономическата си зависимост от други държави и да ускори вътрешното си потребление. През миналата година то е допринесло с почти 60% за китайския растеж.

Сега спадът в потреблението е заплаха за всички сектори в страната. БВП на Китай се сви с 6,8% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година на фона на пандемията.

Но данните поне в някои отрасли в последно време се подобряват. Повечето предприятия стартираха дейност, строителната индустрия се възстанови леко през април, както и секторът на машиностроенето. Дигиталната икономика на Китай също расте бързо. Освен това държавата значително увеличи обема на инвестиции в инфраструктура.

Рискът от развитие на Covid-19 в Китай намалява, сочат последните официални данни. Броят на заразените с коронавирус всеки ден в страната е в едноцифрения диапазон. Вече не са само магазини, ресторанти и хотели отварят отново. Кина, фитнес зали и музеи също подновяват дейност, но при спазване на строги хигиени разпоредби.

Но поведението на потребителите също би могло да се е променило вследствие на пандемията в Китай. Югозападният университет за финанси и икономика в Ченду проведе проучване сред над 28 000 китайски домакинства. 40% от анкетираните заявяват, че не искат да променят потребителското си поведение. С оглед на несигурността повече от половината посочват, че възнамеряват да намалят разходите си и да реализират повече спестявания, заключава Die Zeit.

Последни новини
Още от Новини от света