ЕС обмисля допълнителна помощ за бизнеса в Европа

Еврокомисарят по икономиката призовава всички държави членки да впрегнат целия си ресурс, за да предотвратят икономическите загуби

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Компании в Европа, изправени пред фалит, трябва да получат подкрепа от Европейския съюз (ЕС). Европейската комисия (ЕК) обмисля нов инструмент за осигуряване на платежоспособност в плана си за възстановяване за компании, които са без шанс да получат помощ от своята страна, заяви еврокомисарият по икономиката Паоло Джентилони пред Handelsblatt.

"Това е важно за общоевропейските вериги за създаване на стойност - в автомобилната индустрия, например. Ако едно звено не успее, всички останали по веригата са засегнати", твърди Джентилони.

ЕС също трябва да направи всичко възможно, за да насърчи туристическата индустрия, която, особено в Южна Европа, допринася съществено за годишния БВП, става ясно от думите на еврокомисаря.

Още по темата

"Трябва да живеем с пандемията седмици, може и месеци. Лятната ваканция ще протече съвсем различно от обикновено“, каза Джентилони, който въпреки това остава убеден, че летен сезон все пак ще има.

Той изтъкна важността на устойчивото развитие за състоянието на ЕС. Джентилони смята, че фискалните политики са алтернатива за навременно преодоляване на кризата, породена от пандемията. Според него е добре всички държави членки да впрегнат целия си ресурс, за да предотвратят икономическите загуби и да подпомогнат възстановяването си.

Още по темата

По думите на комисаря е добре правителствата да се фокусират върху създаване на нови реформи и осигуряване на ликвидност в комбинация с три други важни приоритета за Европа – дигиталната трансформация, енергийния преход солидарността между отделните страни.

Последни новини
Още от Новини от света