Пандемията ще нанесе тежък удар върху туристическия сектор на Дубай

Хотелиерите в града може да съкратят 30% от служителите си

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Заетостта на хотелите в Дубай се понижи заради коронавирусната пандемия, като около 30% от служителите в бранша вероятно ще изгубят работата си, смятат от STR Global, съобщава Bloomberg.

“Около 43 хиляди хотелски стаи - една трета от общия им брой, вероятно ще останат затворени до септември, тъй като повечето собственици приемат резервации за по-малко от имотите си, за да си спестят оперативни разходи”, заяви представител на STR Global. Той изчислява, че в сектора работят около 40 хиляди души.

Дубай изради колекция от атракции, с които да привлича туристите. В града има около 120 хиляди стаи за настаняване, като заетостта им поддържа високи нива от години.

Заетостта на стаите в Дубай се понижи до около 23% от началото на април, тъй като глобалната пандемия натежа на туризма по целия свят. Средната заетост в световен мащаб е около 20%, като най-вече е насърчена от търсенето на квартири за медицинския персонал и поставените под карантина.

Туристическият сектор е генерирал около 11.5% от БВП на Дубай през 2019 г., като 16.7 милиона туристи са посетили града, сочат данни на правителството.

Абу Даби се представя по-добре

Хотелите в Абу Даби се справят по-добре, като само 17-процентен дял от 29-те хиляди стаи в града са затворени. Заетостта се понижава с около 50%, тъй като правителството предостави стаи за настаняване на медицинските служители и поставените под карантина, сочат данни на STR Global.

Мерките срещу разпространението на коронавируса засегнаха повечето от останлите хотели в Персийския залив, като около 43-процентен дял от стаите в столицата на Оман приемат гости. В Мека над 80% от стаите за настаняване са затворени, а градът е сред най-тежко засегнатите от пандемията в Саудитска Арабия.

Междувременно собствениците на хотели в Катар се възползваха от подкрепа на правителството, което нае близо 30 имота, тъй като градът трябва да е домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. и подготовката му за събитието продължава.

 

Последни новини
Още от Новини от света