Мощният циклон Амфан удари Индия

Опустошителните урагани са често срещано явление в Бенгалския залив

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Източна Индия бе засегната от циклона "Амфан" със скорост на вятъра до 190 км/ч. днес, съобщава Die Zeit.

По-рано в сряда Индия и Бангладеш бе стартирана подготовка за осигуряване безопасността на милиони хора заради предупреждения за наближаващата стихия. Само в Бангладеш 2,2 милиона души трябваше да напуснат домовете си. Евакуацията бива затруднена от коронавирусната пандемия. За да може да се спазват правилата за дистанция, са необходими голям брой приюти за спешни случаи.

Единствено в индийския щат Западен Бенгал са реагирали своевременно, там десетки хиляди полицаи и доброволци са участвали в евакуациите с лодка и автобус.

"Амфан" нанася изключително разрушителни щети. Властите в Бангладеш се опасяват, че това може да бъде най-опасният циклон след 2007 г. Тогава от циклона "Сидр" загиват около 3500 души.

В сряда сутрин циклонът все още е бил над Бенгалския залив и според индийската метеорологична служба се е насочвал към бреговете на Източна Индия и Бангладеш с пориви до 200 километра в час.

По-късно днес се очаква "Амфан" да застигне и Западен Бенгал. Метеоролозите предупреждават за скорост на вятъра от 185 километра в час и за буря. Очакват се и вълни с височина до 15 метра. Властите предполагат, че пътищата, железопътните линии и телекомуникационните мачти ще бъдат унищожени.

Още по темата

Освен гъстонаселените градове като Колката, която има население от 15 милиона души, са застрашени и крайбрежните райони с много нестабилно построени колиби, в това число бежанският лагер на рохингите в град Кокс Базар с повече от един милион жители. Лагерът, където преди няколко дни е регистрирана първата инфекция с коронавирус, е особено изложен на риск - хората живеят там при катастрофални условия, а честите мусонни дъждове им нанасят щети. Според хуманитарната организация Care в условията на циклон те са напълно безазащитни.

Въпреки предупрежденията много хора не искат да напускат домовете си. Някои се страхуват за своите вещи, други се опасяват от липсата на достатъчно убежища, които да ги предпазят от бурята, или че там ще се заразят с коронавируса", коментира Панкай Ананд от благотворителната организация Oxfam в Индия.

Пандемията затруднява евакуацията – хората трябва спешно да бъдат настанени в свободни училища и сгради на институции. Въпреки това много места за подслон вече са заети от работници мигранти или поставени под карантина заразени с коронавирус жители. От време на време там се доставят маски и дезинфектанти. В някои региони на Бангладеш доброволци разпределят суха и детска храна и лекарства.

Още по темата

Опустошителните урагани са често срещано явление в Бенгалския залив. През 1999 г. почти 10 000 души са били жертвите на циклон в индийския щат Одиша. През 1991 г. от бури и наводнения са починали почти 140 000 души в Бангладеш. В бъдеще подобни природни бедствия в региона вероятно ще зачестяват и ще нанасят още по-катастрофални последствия.

Скоростта на вятъра на ураганите се увеличава заради глобалното затопляне. Циклоните се усилват от топлата вода на морската повърхност. Топлината, съхранявана на 700 метра дълбочина в океана, се е увеличила. В резултат на това циклоните стават по-бързи от преди.

Последни новини
Още от Новини от света