Гърция възобновява директните полети от чужбина от 1-ви юли

Ресторантите в страната ще отворят отново на 25-ти май

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция ще позволи директните полети от чужбина до туристическите дестинации на страната постепенно да се възобновят от 1-ви юли. Това заяви премиерът Кириакос Мицотакис, докато обявяваше мерките за финансова подкрепа за възраждане на ключовия туристически сектор в страната, пише Bloomberg.  

„Както спечелихме борбата за здравето, така ще спечелим войната за икономиката“, заяви гръцкият премиер в телевизионно обръщение.  

“Но гърците ще трябва да проявят същата дисциплина, гъвкавост и солидарност, които спечелиха глобално възхищение към страната по време на вирусната извънредна ситуация”, каза той.  

По думите му приоритетът е защитата на работните места. 

Гърция, с население от около 11 милиона, има 2850 потвърдени случаи на коронавирус и 166 смъртни случая към сряда.  

Ресторантите в страната ще отворят отново на 25-ти май, а също така ще бъде премахната забрана за пътуване до острови за непостоянни жители. 

На 15-ти юни, преди пристигането на първите полети с чуждестранни посетители, Гърция ще отвори отново сезонните хотели, заяви Мицотакис. 

Той каза още, че от 1-ви юни до края на октомври страната ще намали и данъка върху продажбите от 24% до 13% за фериботни, самолетни и автобусни билети и за безалкохолни напитки, сервирани в кафенета, барове и ресторанти.  

Правителството също така планира да субсидира част от заплатите на служителите в сектори, засегнати най-силно от кризата. Това включва туризма, който представлява около една пета от икономиката на Гърция. За тази цел страната ще използва европейски средствата по програмата SURE на стойност 1 милиард евро в първа фаза. 

Последни новини
Още от Новини от света