Шофиране, енергия, храна: Събуждането на Европа в числа

Оживлението не е равномерно, а икономиката на региона остава далеч от пълната си скорост

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Европа бавно се събужда от принудителния си зимен сън, който имаше за цел да ограничи разпространението на коронавируса, пише Bloomberg.

Данните за придвижването с автомобили (бел. р. Apple направи тези данни видими по време на пандемията), резервациите в ресторантите и консумацията на енергия показват активността на фона на някои от облекчените ограничения, които правителствата бяха наложили през последните два месеца.

Оживлението не е равномерно, като някои страни се движат по-бавно от други, а икономиката на региона остава далеч от пълната си скорост. Училищата например са отворени в някои страни, но не и в други, а ситуацията е подобна при баровете и ресторантите.

Но това е само началото след седмици на блокиране и ето някои от промените, настъпващи в цяла Европа.

Много страни ограничаваха движението на хората - например един час упражнения в близост до дома, плюс възможност основно пазаруване, например. Това ограничение ясно се отразява в данните за мобилност на Apple, които показват рязък спад през март. Сега тези данни започват да отчитат нарастване отново, тъй като хората могат да пътуват по-свободно, някои магазини отварят отново и хората се връщат на работа. Австрия беше сред първите, които облекчиха мерките за блокиране - и това се вижда в данните на технологичната компания.

Още по темата

Страните имат различни работно време за ресторанти и барове, по-специално защото на такива места може да бъде трудно хората да се придържат към съвети за социално дистанциране.

Германия позволи на ресторантите да отворят вратите си отново миналата седмица и редовните посетители се завръщат. Според данни от уебсайта за резервации OpenTable спадът на резервациите на годишна база е намалял до под 80% от 100% в началото на месеца. Много хора може да останат предпазливи, като се има предвид, че вирусът все още представлява риск, но за други все пак е шанс за разнообразие след два месеца готвене вкъщи или взимане на готова храна отвън.

Във Великобритания блокирането постави пазара на жилища в застой. Сега обаче огледите са разрешени отново. Уебсайт Zoopla, който предоставя информация за пазара на имоти заяви, че трафикът му отново се увеличава, както също нарастват и посещенията в сайта за недвижими имоти Rightmove.

Търсенето на електроенергия е ключов показател за проследяване на икономическото възстановяване в целия регион. В Италия потреблението на електроенергия е с 3,4% по-голямо от началото на по-сериозното разхлабване на мерките на 5 май. Това беше най-засегнатата страна в Европа, като потреблението на енергия намаля с 28% през няколко седмици от април в сравнение с година по-рано.

Търсенето в Германия се увеличи с 4%, след като мерките бяха отменени на 23 април. Тук е важно да се каже, че тежката промишленост, която преработва химикали и стомана, не е прекъсвала дейността си. Великобритания обаче започна да изостава от други страни в търсенето на енергия.

Пазарът на труда пое основната тежест на икономическите проблеми, тъй като милиони хора остават без работа или са пуснати в отпуск, а компаниите преоценяват плановете си за наемане на хора. Но изглежда, че обявите за работа са се стабилизирали и се увеличават умерено в някои случаи. Те все още са далеч под нивото в началото на годината.

Последни новини
Още от Новини от света