БВП на Русия се свива с 25% през април, сочат ранните данни

Икономисти очакват спадът през второто тримесечие да е по-дълбок, отколкото по време на глобалната финансова криза

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 25% през миналия месец заради мерките срещу разпостранението на коронавируса, които ограничиха икономическата активност, сочат прогнози на Bloomberg Economics на базата на данните на финансовото министерство на страната.

“На фона на ефектите, които се изострят през май, спадът на БВП за второто тримесечие вероятно ще е по-дълбок спрямо този през глобалната финансова криза”, заяви Скот Джонсън, анализатор на Bloomberg Economics.

Руският президент Владимир Путин разхлаби част от мерките срещу пандемията миналата седмица в опит да ограничи икономическото им отражение. Москва и някои други големи градове в страната планират да продължат блокадите поне за още няколко седмици.

Според прогнозите на Bloomberg Economics икономиката на Русия ще се свие с 16% през второто тримесечие. Това ще е най-слабото ѝ представяне за тримесечен период от 90-те години на миналия век.

Прогнозите на Bloomberg Economics за представянето на руската икономика през второто тримесечие. Графика: Bloomberg 

Продажбите на автомобили в Русия се сринаха със 72% през “черния април”, по данни на Асоциацията на европейския бизнес в Москва. Индексът за активността в  производствения сектор се понижи до най-ниското си ниво от началото на водене на статистиката през 1997 г., посочиха от IHS Markit в края на миналия месец.

Неочакваното свиване помрачи очакванията на правителството за икономическия растеж през тази година. Производството в страната за първото тримесечие нараства с 1.6% на годишна база, съобщи Федералната статистическа служба във вторник. Това е под медианните прогнози на допитани от Bloomberg икономисти, които очакваха ръст от 1.8%. Секторът на услугите в страната не предоставя месечни данни.

 

Последни новини
Още от Новини от света