Златото стигна 7-годишен връх след предупрежденията на Фед за икономиката

Джером Пауъл заяви, че пълното възстановяване на американската икономика може да продължи през 2021 г. и зависи от създаването на ваксина

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Златото поскъпна до най-високата си стойност за последните седем години, след като Федералният резерв заяви, че акциите и цените на активите могат да претърпят значителен удар от пандемията от коронавирус. Предупреждение имаше и, че икономическото възстановяване може да продължи до края на следващата година, пише Bloomberg.

Търговските недвижими имоти могат да бъдат сред най-тежко засегнатите, ако здравната криза се задълбочи, посочва централната банка на САЩ в своя доклад за финансова стабилност в петък. Отделно управителят на Фед Джером Пауъл заяви в интервю за CBS, че пълното възстановяване на американската икономика може да продължи през 2021 г. и зависи от създаването на ваксина.

Цената на златото е нараснала с 16% от началото на годината, след като разпространението на коронавируса ограничи икономическия растеж, помрачи настроенията на пазарите и подтикна централните банки и правителствата да освободят огромни количества стимули. Златото беше подкрепено и от спекулации, че лихвите в САЩ могат да станат отрицателни.

Ако се приеме, че няма да има втора вълна коронавирус, той очаква стабилно възстановяване през втората половина на тази година, допълва investor.bg. Процесът може да продължи до края на следващата година. Пауъл не изключва, че предпоставка за това може да бъде ваксина срещу вируса.

Още по темата

„За да може икономиката да се възстанови напълно, хората трябва да имат пълно доверие“, поясни той. А за това може да е необходима ваксина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп насърчава разработката на ваксини и се надява такава да има до края на годината. В петък обаче той даде да се разбере, че според него ваксината не е предпоставка за икономическо възстановяване. „Ваксина или никаква ваксина: ние се върнахме назад", каза той с оглед на рестартирането на икономиката, към което се стреми.

Пауъл каза в интервю за предаването „60 минути" на CBS, излъчено в неделя вечерта, че предоставянето на повече подкрепа от страна на Конгреса на щатските и местните власти е „нещо, което заслужава внимателен преглед", а също така посочи необходимостта от политики за ограничаване на несъстоятелността на бизнеса и задържането на работниците в техните домове.

По време на азиатската търговия златото с незабавна доставка поскъпна с 0.9% до 1760,14 долара за тройунция, което е най-високата му стойност от октомври 2012 г.

Малко преди 9 час българско време в понеделник фючърсите върху златото с доставка през юни поскъпват с 0,75% до 1769.90 долара за тройунция.

Последни новини
Още от Новини от света