Германия обмисля спешни мерки за кланиците заради огнище на коронавирус

В засегнатите от коронавируса предприятия се работи при влошени хигиенни условия

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Федералното правителство в Германия иска да увеличи изискванията за здраве и безопасност в кланиците в страната, след като в няколко месокомбината бе установено огнище на коронавирус. Германският министър на труда Хубертус Хайл вече апелира за сериозни промени в трудовото законодателство, касаещо подизпълнителите в бранша. Според доклади неговата резолюция предвижда обширна забрана на трудови договори, с които подизпълнители наемат временна работна ръка в кланиците, пише Die Zeit.

Дискусиите вече бяха отложени за сряда. В понеделник кабинетът не обсъди предложенията на Хайл за изменение на Закона за здраве и безопасност на работното място.

"Нуждаем се от обвързващи квоти за контрол, болезнени глоби за нарушения и ясна, недвусмислена отговорност на работодателя за дейността му", обяви федералният министър на труда. Министърът на земеделието Юлия Кльокнер и министърът на труда в Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман също поискаха удвояване на глобите до 30 000 евро.

Още по темата

Синдикат за храните, напитките и ресторантите (NGG) апелира правителство да започне фундаментална реформа на местната промишленост. Заместник-директорът на NGG Фреди Адян каза пред група Funke, че трябва да има нови закони и кристално ясни правила за индустрията.

Системата на трудовите договори, свързана с наемането на подизпълнители, функционира при възможно най-лошите условия в бранша, предупреди Адян.

„Местните компании безскрупулно застрашиха здравето на десетки хиляди хора“, изтъкна той.

На фокус са и цените на месото.

"Войната с неразумни цени на месо е в основата на много злини. Тя доведе нашите земеделски производители до ръба на оцеляването, навреди на хуманното отношение към животните и е отговорна за проблемните условия на труд в кланиците", заявяват политици и експерти.

Служители в няколко месокомбинати в Германия бяха заразени с коронавирус наскоро. 92 служители в предприятие в област Оснабрюк бяха тествани положително, включително многобройни служители, наети от подизпълнители, някои от които настанени в общи квартири. Дейността в завода е прекратена от понеделник. Преди това бяха засегнати компании в Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Шлезвиг-Холщайн. Инфекциите се разпространяват на фона на колективната форма на съжителство на чуждестранни работници и от липсата на спазване на хигиенните правила в условията на пандемията.

Последни новини
Още от Новини от света