Emirates обмисля съкращаване на 30 хил. работни места и ускорено отказване от А380

Aвиоиндустрията тази година губи 314 милиарда долара от продажби на билети

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Emirates обмисля да съкрати около 30 хил. работни места, което би било най-голямото свиване на работната сила в световната авиоиндустрия, която буквално замрази дейност заради разпространението на коронавирус, съобщава Bloomberg.

Най-големият превозвач на дълги разстояния в света може да свие броя на служителите си с около 30%, като техният брой към март възлиза на 105 хил., тъй като намалява разходите и пренастройва дейността си, за да се справи със спада в пътуванията, съобщават хора, запознати с въпроса.

Държавната компания привлече финансиране от 1.2 млрд. долара през първото тримесечие и потърси помощ от Дубай.

Emirates също така обмисля да ускори отказа от използването в своя флот на масивните двуетажни самолети A380, които могат да побират по над 500 пътника, но Bloomberg прави уточнението, че информацията все още не е обявена публично.

Авиокомпанията преразглежда разходите и ресурсите си спрямо прогнозите си, докато се готви за възобновяване на услугите след почти двумесечен престои на самолетите на земята.

Още по темата

IAG SA, която притежава British Airways, заяви миналия месец, че ще съкрати около 12 хил. служители, докато най-големият нискотарифен превозвач в Европа Ryanair обяви, че се обсъжда намаляване на броя на служителите с 3 хил. Повече от 100 хил. служители в четирите най-големи американски превозвача пък са взели доброволен отпуск, намалили са часовете на работа или са се пенсионирали преждевременно.

Правителствата едва сега започват да обмислят отваряне на границите, които са затворени с месеци, въпреки че все още не е открита ваксина срещу коронавируса.

С около 70% на капацитета си в световен мащаб, авиоиндустрията тази година губи 314 милиарда долара от продажби на билети, изчисляват от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Междувременно стана ясно, че най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания Ryanair е по-тежко засегната от коронавирусната криза от очакваното и ще отбележи по-голяма загуба през първото бизнес тримесечие, отколкото се предвиждаше, съобщи investor.bg. Загуба от над 200 милиона евро вероятно ще бъде отчетена между април и юни.

Базираната в Дъблин група прогнозираше по-рано загуба от над 100 млн. евро. Ирландците очакват по-малко от 80 милиона пътници през тази година - и следователно само почти половината от първоначално очакваните 154 милиона пътници.

Последни новини
Още от Новини от света