Глобалните инвестиции в недвижими имоти намаляват през първото тримесечие

Преките инвестиции в бизнес имоти са намалели с 5% на годишна база до 200 млрд. долара

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Глобалните инвестиции в недвижими имоти са намалели през първото тримесечие на тази година, а някои региони са пострадали по-тежко от другите на фона на разпространението на пандемията от COVID-19, пише консултантската компания JLL, цитирана от Investor.bg.

Преките инвестиции в бизнес имоти са намалели с 5% на годишна база до 200 млрд. долара, сочат данните на компанията.

Разпространението на коронавируса е оказало тежко и повсеместно въздействие на финансовите пазари в света. Все повече данни показват, че световната икономика е отбелязала спад през първото тримесечие – първото свиване от 11 години насам.

„Кредитните и фондовите пазари бяха сред първите, които реагираха, като тръстовете за инвестиции в недвижими имоти бяха първите в индустрията, които усетиха негативните въздействия на COVID-19”, коментира Шон Коглан, ръководител на изследванията на глобалните капиталови пазари в JLL. На осемте най-големи пазара на тръстовете за инвестиции в недвижими имоти в света общата възвръщаемост през първото тримесечие е намаляла средно с 31%, сочат данните на JLL.

Въпреки че сътресенията на публичните пазари са довели до спад на преките инвестиции в недвижими имоти, активността варира в отделните региони в съответствие с разпространението на пандемията. Това означава, че данните не отразяват напълно последиците за пазарите, изложени по-късно на вируса.

„Никой друг регион не усети въздействието на пандемията по-непосредствено от Азиатско-тихоокеанския регион, откъдето започна тя. Но данните за първото тримесечие не улавят нагласите в останалите два региона, които започнаха да усещат последиците едва през март“, отбелязва Коглан.

В Азиатско-тихоокеанския регион инвестициите са намалели с 26% на годишна основа до 34 млрд. долара. Инвестициите в Северна и Южна Америка са се свили с 2%. В същото време волатилността на кредитните пазари в съчетание с безпрецедентни политики и намеса на централните баки са накарали някои кредитори да направят пауза, докато получат яснота за бъдещето“, отбелязва Коглан.

„Въпреки широката ликвидност на дълговите пазари кредиторите остават във фаза на „откриване на цената“ и са съсредоточени върху управлението на активите в съществуващите си портфейли. Това води по-голямо внимание към ливъриджа и върху опитни спонсори, устойчиви сектори и силни локации в търсене на нови сделки“, казва Коглан.

Въпреки че няма измъкване от последиците от пандемията в краткосрочен план, с почти рекордния обем от свободни средства, притежаван от инвеститорите, глобалните бизнес имоти могат да очакват стабилни инвестиции в дългосрочен план.

„Имотите не само предлагат силни приходи и диверсификация на портфейла, но също така не са силно свързани с възвръщаемостта в други основни класове активи“, отбелязва Коглан.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света