Джеф Безос може да стане първият трилионер в света

Пред основателя на Amazon все още има дълъг път

Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer

Публикации от тази седмица в Twitter започнаха да спрягат 56-годишния основател на Amazon Джеф Безос като първия трилионер в света. С богатство, оценено на 143 милиарда долара, Безос все още има дълъг път пред себе си, пише Financial Times.

От началото на март нетното богатство на ръководителя на Amazon се е повишило с 23%. Индексът Bloomberg Billionaires се е понижил с 4%.

Вярно е обаче, че кризата донякъде улесни пътя пред Безос.

Основателят на Amazon има 11-процентен дял в компанията, която даде известна светлина в тунела за американската индустрия. Пандемията подхранва два от основните бизнеса на Amazon - електронната търговия и облачните изчисления.

През първите три месеца на 2020 г. продажбите на компанията са нараснали с над 25% до рекордните 75.5 милиарда долара. Акциите на Amazon поскъпват с 28% от началото на годината.

Компанията вече предупреди, че разходите, свързани с коронавирусната криза, ще засегнат приходите ѝ през второто тримесечие. Ръстовете при електронната търговия и облачните изчисления обаче вероятно ще продължат на фона на блокадите на правителствата и ще засилят дългосрочно продажбите.

Още по темата

Изключителните резултати на технологичната индустрия през последните месеци се отразяват на милиардерите, които са спечелили най-много от началото на годината.

Наред с Безос, в челната петица на печелившите са бившата му съпруга Макензи Скот Безос, която стана вторият по големина индивидуален акционер в Amazon, след като двойката се разведе, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър и Колин Хуанг, основател на китайската компания за електронна търговия Pinduoduo.

Изместването на Безос от мястото му на най-богат човек в света ще е толкова трудно, колкото и да се свали Amazon от позицията на най-големия онлайн търговец. Според данни на eMarketer Amazon държи 39-процентен дял от онлайн пазара на дребно в САЩ, докато най-големият ѝ конкурент Walmart има едва 5%.

 

Последни новини
Още от Новини от света