Може ли Китай да тества жителите на 11-милионен град за 10 дни?

Властите в азиатската страна обявиха амбициозен план по-рано да тестват цялото население на Ухан за Covid-19

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай разкри амбициозен план да тества цялото население на Ухан - мястото откъдето започна разпространението на коронавирусната пандемия. Изявлението на страната дойде, след като в града бяха открити шест случая на новозаразени.

Плановете на властите са 11-милионното население на града да бъде тествано в рамките на десет дни. Сега обаче изглежда те се насочват към по-малко амбициозна времева рамка, пише BBC.

Колко време отнема тестването?

В края на април местното правителство на провинция Хубей обяви, че 63 хиляди души са тествани в Ухан всеки ден. До 10-ти март числото се понижи до 40 хиляди на ден.

Според официалния вестник на Хубей в града има над 60 центъра, които тестват жители за коронавируса. Те имат максимален капацитет от 100 хиляди теста на ден, което прави трудно тестването на цялото население на града за 10 дни.

Властите вече сигнализираха, че планът им няма да започне и приключи в рамките на обявения по-рано 10-дневен период.

“Някои квартали на града ще започнат тестване от 12-ти май, други от 17-ти май например”, заявиха представители на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Ухан. От институцията посочиха, че всеки отделен район на града ще приключва тестването в рамките на 10 дни.

Още по темата

Каква част от населението вече е тествана?

Властите в Ухан твърдят, че до момента са тествани над 3 милиона души в града.

Населението на Ухан - по принцип от 11 милиона души, също се променя във времето. Властите заявиха, че до 5 милиона жители са напуснали града за Лунната нова година, преди да бъдат въведени карантинните ограничения на 23-ти януари.

Мерките останаха в сила до 8-ми април, като не е ясно колко от жителите на Ухан са се върнали обратно в града.

Трябва ли всеки да бъде тестван?

Според преподавател в Университета в Ухан няма необходимост да се тестват хората, в чиито квартали няма установени случаи на заразени.

Властите в града обявиха, че ще започнат тестването с представителите на най-уязвимите групи, както и на хората, изложени на най-голям риск заради професиите си.

Също така хората, които са били тествани през предишните седем дни, няма да бъдат изследвани отново. 

Последни новини
Още от Новини от света