Коронавирусът може да струва на света 8.8 трлн. долара

Между 158 млн. и 242 млн. работни места биха могли да бъдат загубени в световен мащаб

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Цената на пандемията от коронавирус може да достигне 8.8 трлн. долара или почти 10% от глобалния БВП в зависимост от това колко дълго продължи да се разпространява заразата, както и от реакцията на правителствата, смятат от Азиатската банка за развитие, съобщава Bloomberg.

Ако ограничителните мерки продължат по-малко от три месеца заедно със силен политически отговор, въздействието на вируса върху световната икономика може да бъде ограничено до 4.1 трлн. долара или 4.5% от световния БВП, посочва в свой доклад от петък, базираната в Манила институция. Очаква се регионът на Азиатско-тихоокеанския басейн да представлява около 30% от общия спад на глобалното производство.

Анализът „подчертава важната роля на намесите от страна на правителствата, които могат да помогнат за смекчаване на щетите за икономиките“, казва в изявление главният икономист на Азиатската банка за развитие Ясуюки Савада.

Още по темата

Според новите оценки пандемията ще струва на света повече от два пъти спрямо прогнозите, посочени на 3 април, от 2 трлн. до 4.1 трлн. долара. Вече има повече от 4 млн. потвърдени случая на коронавирус в световен мащаб със смъртност от над 300 хил.

Кредиторът предлага засилване на здравните системи, както и защитата на доходите и заетостта, за да се избегне още по-трудното възстановяване. Продължителните мерки от страна на правителствата биха могли да смекчат икономическото въздействие на вируса с цели 40%, заявяват от АБР.

Между 158 млн. и 242 млн. работни места биха могли да бъдат загубени в световен мащаб, като 70% от тях са в Азия и Тихия океан. Регионът представлява по-голям дял от загубата на работни места, тъй като производственият сектор заема важна част. В Китай могат да бъдат загубени до 95 милиона работни места.

Въпреки че производството и хотелиерството ще бъдат най-силно засегнати, квалифицираните работници в други сектори също могат да се сблъскат с временни предизвикателства.

С намаляването на потреблението и инвестициите заплатите ще спадат в световен мащаб, особено в САЩ и Европа, заяви главният икономист Савада.

Според анализа на банката ограниченията за пътуване и ограничителните мерки като цяло вероятно ще намалят световната търговия с 1,7 трлн. долара до 2,6 трлн. долара.

Последни новини
Още от Новини от света