Индустрията в Китай се подобрява, но потребителите остават предпазливи

За първи път индустриалното производство в Китай отбеляза ръст след избухването на пандемията

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Индустриалното производство в Китай нараства през април за първи път след избухването на пандемията от коронавирус. Това е сред ранните сигнали за възстановяване, за което икономистите предупредиха, че ще бъде бавно и предизвикателно, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство в най-голямата азиатска икономика нараства с 3,9% през април на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро в Пекин. Ситуацията в сектора на търговията на дребно и при инвестициите обаче не изглежда обнадеждаваща.

Инвестициите в дълготрайни активи намаляват с 10.3% през първите четири месеца на годината, което все пак е по-малък спад от този регистриран в периода януари – март – 16.1%. Продажбите на дребно се свиват със 7.5%, което е над прогнозата за спад с 6%.

Още по темата

Първото огнище на коронавируса възникна във втората по големина икономика в света. Според правителството ситуацията в страната отново е под контрол. Сега, чрез резкия спад на износа от началото на годината, Китай все повече усеща последиците от кризата, породена от пандемията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през първото тримесечие се сви за първи път от десетилетия - с 6,8% спрямо преди година.

Тежестта върху китайската икономика идва и от нови заплахи от страна на САЩ. Президентът Доналд Тръмп заяви, че е възможно да се провалят досега изградените отношения с Пекин по отношение на търговската сделка.

Все пак по-добрите данни за индустриалното производство в Китай е сигнал, че стимулите от страна на правителството имат известен ефект, въпреки че подкрепата изглежда скромна на фона на мерките в други страни.

Инвестициите в частния сектор обаче продължиха да се свиват по-бързо от държавните, като през първите четири месеца намаляват с 13,3%.

Основните борсови индекси в Китай регистрираха минимални изменение във възходяща посока след публикуването на икономическите данни.

 

Последни новини
Още от Новини от света