Facebook придоби Giphy за 400 млн. долара

Това потенциално ще даде на Facebook поглед върху активността в платформите на конкурентите

Снимка:  Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Facebook придоби Giphy - платформа за анимирани изображения, известни като GIF-ове, които могат да бъдат прикачени към съобщения за изразяване на емоция. Така компанията добавя функции, които биха могли да насърчат потребителите да общуват чрез приложенията на Facebook, пише Bloomberg.  

Цената на придобиването e била около 400 милиона долара, според източници, запознати с въпроса. По-рано Axios съобщи за сделката и цената. Facebook не разкри условията. 

Facebook и досега използваше услугите на платформата в своите приложения за съобщения и каза, че притежаването на услугата ще направи „по-лесно за хората да намерят перфектните GIF картинки и стикери“.  

Около 50% от трафика на Giphy е генериран от семейството на приложенията във Facebook, а половината от този трафик идва само от Instagram, съобщиха от компанията. 

Още по темата

Разговорите започнаха, когато финансово затруднената Giphy се обърна към Facebook преди няколко месеца с надеждата да получи инвестиция, но вместо това те се насочиха към опцията за придобиване, каза източник, запознат с разговорите и пожелал анонимност.  

Giphy предоставя функции за търсене на GIF-ове и на други приложения като Twitter и TikTok, и ще продължи да го прави. Това потенциално ще даде на Facebook поглед върху активността в платформите на конкурентите.

Промяната, от своя страна, може да означава допълнителен контрол от регулаторите върху Facebook, която понастоящем е под антитръстово разследване от Федералната комисия по търговия на САЩ, Министерството на правосъдието и 47 държавни адвокати. 

Последни новини
Още от Новини от света