Новите стимули на Рим може да са недостатъчни за колабиращата икономика

Правителството на Италия не успява да предостави бързо финансовата помощ на бизнеса и домакинствата

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия се опитва да подкрепи икономиката си с втори пакет от стимули на стойност 55 милиарда евро (60 милиарда долара). Това може да не е достатъчно, пише в свой анализ Bloomberg.

Правителството на премиера Джузепе Конте одобри дългоотлаганите мерки късно през нощта в сряда в опит да ограничи икономическото влияние на коронавирусната пандемия. Планът се фокусира върху осигуряването на ликвидност за бизнеса и предоставянето на подкрепа на домакинствата, които са най-тежко засегнати от мерките срещу разпространението на заразата. Пакет за 25 милиона евро беше одобрен през март.

Европейската комисия очаква икономиката на Италия да се свие с 9.5% през тази година, докато прогнозите на Bloomberg Economic са за спад от 13%. На фона на колапса на приходите от данъци и отчаяната нужда от стимули, дългът на страната спрямо БВП може да се повиши до 150%, заяви Комисията.

“Очакваме фискалният отговор на Италия от 65 милиарда евро да не успее да покрив загубата, предизвикана от спада”, заяви Дейвид Пауъл, икономист за еврозоната в Bloomberg Economics. Той добавя, че имайки се предвид забавянето на помощта, фалитите за множество компании и загубата на работни места за италианците изглеждат неизбежни.

Графика: Bloomberg 

Напреженията в коалицията на Конте доведоха до седмици на отлагане на внедряване на плана. Наложи се премиерът да балансира между партиите в правителството си. Коалиционните партньори поведоха спорове за установяването на временен статут на нелегалните мигранти, особено по отношение на земеделския сектор, както и за това какви средства трябва да бъдат отпуснати като извънредна помощ за най-бедните.

Споразумението на правителството предвижда и бонуси за почивка в размер на 500 евро за най-бедните и средната класа, като 210 милиона евро се насочват към изкуствата и издателската индустрия.

Държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti SpA ще има роля в подпомагането на по-големите компании, генериращи приходи от над 50 милиона евро, със средства в размер на 50 милиарда евро, като финансиранто ще бъде осигурено чрез издаване на държавногарантирани облигации. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на облигации, участие в увеличение на капитала или закупуване на акции на компании с над 50 млн. евро приходи.

Още по темата

Въпреки размера на обещаната помощ, проблемите за заплашените от фалит компании остават, а решението им зависи от това колко бързо средствата могат да бъдат предоставени. Правителството и банките започнаха да се обвиняват взаимно за забавеното предоставяне на помощта.

Два месеца, след като Рим обеща да предостави субсидии, държавни гаранции и кредитиране за частния сектор в размер на 740 милиарда евро, сумите все още не са получени нито от компаниите, нито от домакинствата. От 300 хиляди компании, кандидатстващи за извънредна помощ за обезщетения при безработища, по-малко от една десета всъщност са получили подкрепа.

"Новите правила на правителството предвиждат мерки, чрез които да се гарантира, че банките могат да предоставят гарантирани от държавата заеми на стойност 25 милиона евро на малките компании в рамките на 48 часа", заяви финансовият министър Роберто Гуалтиери пред La7 в сряда.

 

Последни новини
Още от Новини от света