Натискът върху Джонсън нараства след рекордния спад на британската икономика

Икономиката на Великобритания се насочва към сурова рецесия, предупреди финансовият министър Риши Сунак

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: WIktor Szymanowicz Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: WIktor Szymanowicz

Натискът върху премиера Борис Джонсън относно начина, по който се справя с овладяването на коронавирусната пандемия, се увеличи, след като британската икономика регистрира рекорден месечен спад, пише Bloomberg.

В сряда финансовият министър Риши Сунак предупреди, че Великобритания се изправя пред сурова рецесия, след като брутният вътрешен продукт на станата се сви с почти 6% на месечна база през март.

“Направихме много рязък ход към рецесията, който беше доста неочакван, в резултат от замразяването на икономиката”, заяви гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли пред ITV.

Острият икономически спад беше отчетен на фона на растящите въпроси към Джонсън относно разпространението на заразата в социалните и старческите домове, където бяха регистрирани над 8 хиляди смъртни случая. Проблемът е източник на уязвимост за премиера, който беше критикуван, че не е успял да предостави адекватно финансиране за сектора и необходимото предпазно оборудване за служителите в него.

Още по темата

По време на седмичния брифинг на Джонсън новият лидер на лейбъристите Кийр Стармър попита премиера за 10-те хиляди смъртни случаи в социалните и старческите домове, които не бяха свързани с вируса. Джонсън не успя да отговори, докато заместник-главният медицински директор на Англия Джени Харис заяви, че много от тези случаи могат да бъдат свързани с Covid-19.

“Абсолютно вярно”

Стармър също обвини Джонсън, че е подвел депутатите, но премиерът отрече правителството му да е заявявало, че е малко вероятно живеещите в социални домове да се заразят с вируса.

“Абсолютно вярно е, че броят на жертвите е твърде висок”, заяви Джонсън пред Камарата на общините, след като правителството обяви програма за допълнителни 600 милиона паунда (734 милиона долара) за справяне със ситуацията в социалните домове.

Джонсън понесе критики от лидера на опозицията и за преустановяването на практиката за международно сравняване на смъртните случаи от заразата по време на регулярните правителствени брифинги. Към момента Великобритания има най-много жертви от европейските държави вследствие на коронавируса.

 

Последни новини
Още от Новини от света