Месокомбинати от Германия до Бразилия се превръщат в огнища на коронавируса

Проблемът остава най-сериозен в САЩ

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Разпространението на коронавируса, което засегна месокомбинатите в САЩ, се пренесе по други фабрики от Европа до Бразилия, съобщава Bloomberg.

Прекъсванията на доставките не доведоха до недостиг за бургери или повишаване на цените извън САЩ. Това отчасти е така, защото кланиците извън Америка обикновено са по-малки и влиянието им върху пазара е ограничено. Фабриките обаче се превръщат в огнища на заразата, което увеличава контрола върху тях и доведе до затварянето на мнозина. Проблемът е нарастващ, тъй като Бразилия е най-големият износител на говеждо месо в света.

В Европа ирландска фабрика за говеждо беше затворена, докато германските власти обвиниха условията на труд и липсата на дистанция между сезонните работници за преустановяването на работата на две фабрики в страната. Това предизвика критики от канцлера Ангела Меркел, която заяви, че ситуацията е “тревожна”. В Бразилия гигантите в производството на месо BRF и JBS замразиха производство заради разследване на нарастващия брой на заразени.

“Бразилия не е имунизирана срещу пандемията”, заяви главният изпълнителен директор на BRF. “След по-строгите мерки, предприети от местните власти, може да се сблъскаме с трудности, което да доведе до недостиг на доставките”, добави той.

Графика: Bloomberg

Докато няколко компании доминират в индустрията в САЩ, основните 15 производители в Европейския съюз генерират по-малко от една трета от производството. Това понижава влиянието на затворените фабрики. За разлика от американската система, животните в Бразилия пък се хранят на обширни пасища, което изисква по-болям брой и по-малки кланици в близост до фермите.

“Мащабът на проблема е знак за размера на американската индустрия”, заяви анализатор на Rabobank Group. Той добави, че въпросът увеличава уязвимостта на фона на пандемичната обстановка.

Нивото на заразени

Нивата на заразени в месокомбинатите отчасти отразяват правителствените политики за овладяване на коронавирусната пандемия и рестартиране на икономиките. В САЩ коронавирусът се разпространи над два пъти по-бързо в национален мащаб през първите седмици в районите, където са основните месокомбинати, след като президентът Доналд Тръмп нареди да възобновят дейност. Неговият бразилски колега Жаир Болсонаро се обяви против усилията за овладяване на коронавируса, предприети от местните власти, въпреки че нивото на смъртността достигна рекорди.

За момента индустрията в Бразилия оперира на почти нормални обороти. Компаниите предприеха ранни усилия за въвеждане на мерки, включително чрез затваряна на кафенетата и предоставяне на предпазни маски и дезинфектанти на служителите си.

Социалната дистанция

"Социалната дистанция е по-лесна за спазване в по-автоматизираните производства, като това в Русия, където бяха направени множество инвестиции през последните 15 години", заяви говорител на Cherkizovo Group.

"Все още Ros Agro очаква вирусът да се разпространи до пик в някои региони на Русия в края на май, което прави трудно за прогнозиране дали националните месокомбинати ще бъдат засегнати", посочи главният изпълнителен директор на компанията.

За момента в никоя страна няма очаквания за повторение на събитията от САЩ, където над 30 служители в сектора починаха и най-малко 30 фабрики бяха затворени за последните два месеца.

В Ирландия 556 служители в 10 месопреработвателни фабрики дадоха положителни тестове за коронавирус през миналата седмица. Смъртния случай на служител в северната част на страната накара профсъюз да поиска временно затваряне на фабрики заради наличие на огнища на заразата.

 

Последни новини
Още от Новини от света