Еврото е изложено на риск заради разединението в Европа по време на кризата

Единната валута е най-зле представящата се сред развитите икономики

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Неуспехът на Европейския съюз да се обедини срещу пандемията поставя еврото в ситуация на най-слабо защитената валута по време на пандемията на фона на страхове за разпад на самия блок, пише в свой анализ Bloomberg.

От средата на март, когато беше пикът на пазарните сътресения, еврото е най-зле представящата се валута сред развитите икономики. Освен това в останалата част от развития свят едновременно бяха въведени огромни фискално-парични стимули.

Междувременно и икономистите бързо губят оптимизъм за възстановяване.

Неспособността на Европа да изгради дългосрочна съвместна фискална защита срещу икономическия шок от коронавируса силно контрастира на трилионите долари стимули, обявени от правителствата от САЩ до Япония. Въпреки че съмненията относно оставащия живот на европроекта не са нещо ново, този път дори Европейската комисия предупреди, че разногласията между северните и южните страни в региона може да застраши съюза.

„На преден план излиза въпросът за средносрочната и дългосрочната стойност на еврото“, смята Джонатан Прайор от Investec’s Treasury Risk Solutions.

Еврото е загубило около 3.5% спрямо долара през тази година до около 1.08 долара (данните и изчисленията са към 13 май).

Още по темата

Докато проучването сред анализаторите на Bloomberg сочи възстановяване на еврото до 1,12 долара до края на годината, то консенсусната прогноза в началото на 2020 г. беше за търговия на ниво от 1,15 долара.

По последни данни на Комисията за търговия със стокови фючърси се увеличават късите позиции спрямо еврото.

Коронавирусът се разпространява в Европа от няколко месеца, но лидерите в региона все още не са на едно мнение как да изглежда пълния пакет от мерки за възстановяване на затруднените икономики. Въпреки че беше одобрен краткосрочен план в размер на 540 млрд. евро за подкрепа на бизнеса и икономиките, управляващите в Европа не успяха да се споразумеят за по-дългосрочна програма за възстановяване.

Липсата на обща фискална политика е една от причините анализаторите от Bank of America Securities да остават мечи към еврото до края на 2020 г. По техни оценки осредненият фискален стимул в еврозоната е вторият най-малък сред страните от Г-10  - около 2% от БВП досега в сравнение с 9% в САЩ.

„Въпреки че според нашите оценки еврото е подценено спрямо долара с около 10%, ние смятаме, че то ще продължава да отслабва през останалата част от годината“, заяви Атанасиос Вамвакидис от BofA. Прогнозата на финансовата институция е евро-долар да се търгува на нива от 1,02 - 1,05 долара за едно евро с риск за допълнително движение в посока надолу.

„Координираният фискален и паричен стимул, предоставен от САЩ, е в рязък контраст с бавния отговор на европейските правителства, възпрепятствани от липсата на политическо единство“, коментира Едуард Парк, заместник главен инвестиционен директор в Brooks Macdonald Asset Management.

Според него огромните стимули в САЩ вероятно ще стимулират икономическото възстановяване, което ще подкрепи долара спрямо еврото.

Не всички обаче очакват еврото да се обезценява. От UBS Global Wealth Management смятат, че единната валута ще се засили и ще завърши годината на ниво от 1,15 долара. Прогнозата се основава на перспективата за по-слаб долар на фона на постепенно възстановяване в глобален мащаб и на опасенията относно нарастващия държавен дълг на САЩ.

Последни новини
Още от Новини от света