Майк Помпео преговаря за мирния план на Тръмп в Израел

Предвидена е и среща на държавния секретар на САЩ с Бени Ганц и Габи Ешкенази

Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео стартира кратко посещение в Израел в сряда и ще проведе различни политически разговори в рамките на деня, свързани най-вече с мирния план на американския президент Доналд Тръмп в Израел, съобщава Die Zeit.

Помпео пристигна на летището в Тел Авив и потегли към Йерусалим. За целта бе необходимо специално разрешение, тъй като от началото на пандемията Израел предвиди двуседмична карантина за всички пътници. Помпео е първият чуждестранен правителствен служител, посетил Израел от януари.

В началото на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху той потвърди готовността за прилагане на мирния план за Близкия изток на Доналд Тръмп.

Още по темата

Предвидена е и среща на Помпео с коалиционния партньор на Нетаняху Бени Ганц и външния министър Габи Ешкенази.

Междувременно Помпео изрази съболезнования пред правителството за смъртта на израелски войник, който загина по време на военна операция на Западния бряг. 21-годишният мъж е погребан във вторник. На следващия ден там е бил убит 15-годишен палестинец при сблъсъци с израелски войници, съобщи израелската полиция.

Още по темата

Помпео каза в интервю за израелския вестник Israel Hajom във вторник, че срещата с Нетаняху и Ганц е достатъчно важна дори и в условията на пандемия. Той възнамерява да разговаря с тях и за Иран и ядрената програма на страната и мерките за борбата с коронавируса, но и за икономическите отношения на новото правителство с Китай.

В четвъртък предстои новото правителство на партия „Ликуд“ на Нетаняху и партия „Синьо и бяло“ на Ганц да положи клетва. Първоначално се очаква Нетаняху да продължи да бъде ръководител на правителството, а Ганц да го последва след 18 месеца. Части от коалиционното им споразумение се отнасят към силно противоречивия план на Доналд Тръмп за Близкия изток. Израел се стреми да анексира селищата и долината на река Йордан на Западния бряг.

Тръмп представи плана през януари във Вашингтон в присъствието на Нетаняху. Основни моменти от него са:

На палестинците е обещана собствена държава с вътрешни сили за сигурност. при строги условия. Йерусалим трябва да остане неделима столица на Израел. 70% от територията на Западния бряг, анексирана от Израел през 1967 г., се предоставя на палестинците. Твърди се обаче, че израелските селища със стотици хиляди израелци остават.

Освен това, поне на първо време, палестинците няма да получат контрол върху сигурността на собствените си граници. В замяна Тръмп обеща им обеща 50 милиарда долара международни инвестиции.

Палестинският президент Махмуд Абас незабавно отхвърли плана и заяви, че той отива в „кошчето за боклук“. Той беше разкритикуван и в международен мащаб. Организацията на обединените нации (ООН) е особено обезпокоена от плановете за заселване и анексиране. За нея израелските селища в Източен Йерусалим и на Западния бряг, в които сега живеят над 600 000 души, противоречат на международното право.

Последни новини
Още от Новини от света