Тръмп подкрепи Мъск в спора му с властите в Калифорния

Tesla поднови производство в американската си фабрика, без да се съобрази със забраната на щата

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп се присъедини към дебата относно усилията на собственика на Tesla да отвори единствената си фабрика в САЩ часове, след като Илон Мъск благодари на служителите си, че са се явили на работа въпреки риска да бъдат арестувани за неспазване на ограниченията, съобщава Bloomberg.

“Калифорния трябва да позволи на Tesla и Илон Мъск да отворят фабриката, СЕГА”, написа американския президент в Twitter.

48-годишният Мъск обяви в понеделник, че Tesla започва производство във фабриката си във Фремонт, Калифорния, въпреки заповедите на властите, които посочиха, че компанията трябва да остане затворена. На въпрос в Twitter как е минал работният ден във фабриката, Мъск отговори “страхотно”.

Още по темата

“Искам само да ви благодаря, че работите здраво за това Tesla да е успешна”, написа Мъск в имейл до служителите си. “Много е хубаво да видя фабриката върната отново към живота и вие позволихте това да се случи”, добавя той.

Мъск поднови работата на единствения автомобилен завод на Tesla в САЩ, пренебрегвайки забраната на местните власти обектът да остане затворен. По-рано той заплаши да измести централата и бъдещите програми на компанията в Невада или Тексас, като в събота заяви, че Tesla ще реши дали да запази производството си във Фремонт на базата на това какво ще е бъдещото отношение към нея.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 3.2% в късния следобед. Цените на книжата на компанията са се повишили с над 90% тази година.

След като успя да избегне потенциално скъпоструващи съдебни дела и се размина със скромни последствия от съдебната битка с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ миналата година, Мъск поведе нов спор с властите. Този път битката е между него и американските здравни експерти, които се опитват да овладеят разпространението на коронавируса в страната.

Мъск твърди, че Covid-19 не е толкова заразна болест и определи паниката около заразата като „глупава“.

Междувременно Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни заболявания на САЩ, отправи предупреждение срещу преждевременното възстановяване на икономическата дейност, което рискува втора вълна на разпространение на коронавируса, по време на изслушването си пред Сената във вторник.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света