Завръщането на автомобилите по улиците дава надежда на петролните пазари

Все повече хора предпочитат да използват колите си, вместо обществения транспорт, след разхлабването на мерките срещу коронавируса

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Търсенето на бензин се възстановява, което предполага, че автомобилите - поне за момента, се завръщат по пътищата, пише Bloomberg.

След като част от рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса бяха отменени в някои от държавите по света и компаниите възобновиха дейност, използването на личния автомобил се превърна в предпочитан метод заради изискването за спазване на социална дистанция. Това дава известно облекчение за петролните пазари, които бяха тежко засегнати от неочаквания колапс на търсенето.

“Хората използват повече личните си автомобили, защото се опасяват да се возят в обществения транспорт”, заяви Патрик Пуянe, главен изпълнителен директор на френския петролен гигант Total.

Твърде рано е да се каже дали тази промяна ще е устойчива. В някои части на Азия, които започнаха да се връщат към нормалния живот по-рано от останалия свят, хората отново се връщат и към използването на метро. Остава неясно и дали глобалното търсене на бензин някога ще се възстанови изцяло.

По улиците на Пекин, Шанхай и Гуанджоу обаче сутрешният трафик вече е по-висок от средното за 2019 г., докато използването на метрото е доста под обичайното, показват данни на BloombergNEF. Използването на метро в Пекин се понижава с 53% спрямо нивата преди коронакризата. Дяловете на хората, използващи метро в Шанхай и Гуанджоу, намаляват съответно с 29% и 39%.

“Като цяло това е само началото на завръщането ни към нормалността, но ние очакваме спад на потреблението на обществен транспорт”, заяви ръководителят на испанската Repsol.

Пиковите часове се завръщат

Завръщането на пиковите часове е явление, което може да преобърне тенденцията за намаляване на замръсяването на въздуха, която стартира през последните месеци, след като най-големите градове в света наложиха забрани за пътуванията и преустановиха работата на част от индустриалните компании.

В Берлин, един от първите европейски градове, които преминаха към облекчаване на мерките срещу коронавируса, използването на обществен транспорт се понижава с 61%, докато броят на хората, използващи лични автомобили, се възстановява, но остава с 28% под обичайното ниво, сочат данни от приложение на Apple.  

Данните на Apple Maps показват, че в Мадрид шофирането е с 68% под нормалните нива спрямо спада от около 80% през април, докато използването на градския транспорт остава понижено с 87% - до голяма степен на същото ниво като миналия месец.

Подобна е ситуацията и в канадската столица Отава, където броят на хората, използващи автомобилите си, се възстановява до 40% от нормалните нива, докато използващите обществен транспорт са с 80% по-малко спрямо обичайното.

В САЩ потреблението на бензин се възстановява след достигнатите рекордно ниски нива, като се увеличава до 400 хиляди барела на ден в седмицата, приключваща на 1-ви май.

Летните планове

Търсенето на бензин може да се увеличи допълнително през лятото, имайки се предвид промените в плановете за ваканция на множество хора по света.

Според главния изпълнителен директор на RVshare резервациите в някои региони се увеличават повече от двойно на годишна база, след като рестрикциите срещу пандемията започнаха да се облекчават.

Още по темата

Подобна тенденция забелязва и търговецът на горива Pilot Flying.

“Хората планират летните си ваканции и много от тях избират да пътуват с автомобилите си, защото така са по-сигурни”, твърди ръководителят на компанията.

Подобен модел стана факт в Китай по време на 5-дневната ваканция в страната през май. През първите четири дни от почивката пътуванията с кола в Пекин се увеличиха с 15%, докато пътуванията със самолет и влак във и извън града се понижиха съответно със 76% и 86%, сочат данни на правителството.

Последни новини
Още от Новини от света