В условията на пандемия инвеститорите обичат играчките повече от всякога

Акциите на петте най-големи производители на игри и играчки в света са натрупали печалби от 31% от март насам

Снимка: Adam Glanzman Снимка: Adam Glanzman

Никога притежанието на акции в компании, произвеждащи игри и играчки, не е било толкова привлекателно за инвеститорите, пише Матю Уинклър за Bloomberg.

От 15-ти март насам, когато от Центъра за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че събития с 50 или повече души трябва да бъдат отменени за поне два месеца, търсенето на продукти за свободното време - като пъзели, комплекти за плетене и Nintendo, задвижи 8-седмичното рали за акциите на компаниите, произвеждащи продукти за развлечения.  

На фона на опитите на десетки търговци на дребно, транспортни и енергийни дружества да се спасят от фалит, предизвикан от мерките за социална дистанция, акциите на петте най-големи производители на игри и играчки в света са натрупали печалби от 31% от март насам. Те надминават ръстовете в цените на книжата на дружествата от 68 основни сектори за пръв път от 2007 г. насам, сочат данни на Bloomberg.

Графика: Bloomberg

През 2007 г. видео игрите, включително Halo 3, Wii Play и Call of Duty 4, привличаха нови клиенти на четири континента преди рецесията, започнала в края на годината, да охлади еуфорията. След това акциите на компаниите от сектора навлязоха на мечи пазар, който не достигна дъното до 2015 г.

Докато анализаторите непрекъснато коригират своите препоръки заради пандемията - прогнозите за продажби на акции на компании от индекса S&P 500 са намалели с 8.4% досега тази година - те са по-оптимистични за производителите на играчки и игри, отколкото във всеки момент през последните пет години.

Акциите на Hasbro, производителят на Play-Doh, Scrabble, Monopoly, Trivial Pursuit и карти за игра, включително Magic: The Gathering and Dungeons & Dragons, са поскъпнали със 71% в шестте седмици от 15-ти март насам, а индексите S&P 500 и Bloomberg World Index са се повишили съответно с по 21% и 16%. Компанията не е отчитала такъв растеж от първичното си публично предлагане през 1968 г., а анализатори очакват приходите ѝ да нараснат с 20% през 2020 г. - най-големият ръст от 1999 г. насам.

Акциите на базираната в Япония Nintendo регистрират подобен ръст, поскъпвайки с 44% през същия период, а индексът Nikkei 225 се увеличава с 12%. Последният път, когато Nintendo отчете толкова бързо поскъпване на книжата си, беше лятото на 2016 г., когато компанията пусна мобилната си игра Pokemon Go. Анализаторите прогнозират, че тази година продажбите на Nintendo ще се увеличат с 11%, което е почти четири пъти над очаквания ръст на продажбите на потребителските компании.

Още по темата

Трябва да се отбележи, че пандемията създаде и предизвикателства за някои от най-бързо развиващите се компании. Наскоро Nintendo заяви, че се бори да задоволи търсенето на своите най-продавани продукти - Animal Crossing: New Horizons и Nintendo Switch. Но това е проблемът, който всяка компания би приветствала в момента.

Когато Microsoft представи отчета си на 29 април, представители на компанията заявиха, че приходите ѝ надвишават с 4% оценките на анализаторите, защото бизнесът с компютърни игри получава допълнителен тласък във времена, в които толкова много служители работят от домовете си.

 

Последни новини
Още от Новини от света