Канада предлага заеми за големи компании като част от спасителната си програма

Фирми от всички сектори могат да кандидатстват за финансиране с изключение на банките

Снимка:  Christinne Muschi/Bloomberg Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Канада представи програма за отпускане на заеми за големи компании, които са засегнати от Covid-19 и не могат да получат финансиране по конвенционалните начини, пише Bloomberg.  

Механизмът за финансиране на големи работодатели при извънредни ситуации (Large Employer Emergency Financing Facility) е за компании и организации с нестопанска цел с годишен приход от 300 милиона канадски долара (214 милиона щатски долара) или повече.  

Фирмите от всички сектори могат да кандидатстват за финансиране, с изключение на финансовата индустрия. Компаниите, които получават пари, ще трябва да сложат лимити върху възнагражденията на ръководството, върху дивидентите и обратното изкупуване на акции. 

„Опитваме се да помогнем на всички сектори в икономиката, които са изправени пред предизвикателство заради кризата с Covid-19“, заяви финансовият министър Бил Морно по време на пресконференция в Торонто.  

Инструментът за отпускане на заем има за цел да спре фалитите на иначе жизнеспособни фирми и да защити канадската икономика,  става ясно от изявление на кабинета на премиера Джъстин Трюдо. Програмата не е предназначена да спасява компании, които са били във финансово затруднение преди пандемията, заяви правителството. 

„Нашият подход днес е да предложим кредит за едрия и средния бизнес, за да могат да продължат дейността си след кризата“, каза Морно. 

Компаниите, които имат достъп до фонда, ще трябва да публикуват финансови отчети ежегодно относно изменението на климата и как бизнесът им допринася за целите на правителството за устойчивост.  

Правителството на Трюдо също обяви разширяването на по-ранен план, Програмата за наличност на бизнес кредити (Business Credit Availability Program), до средни компании с по-голямо финансиране. Правителството ще предоставя заеми до 60 милиона канадски долара на компания чрез тази програма и гаранции до 80 милиона канадски долара.

Последни новини
Още от Новини от света