САЩ блокираха резолюция на ООН за коронавирусната пандемия

15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН се опитват да публикуват съвместен текст за глобално прекратяване на враждебността в зоните на конфликти

Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Американско-китайската борба за власт в условията на коронакризата поставя Съвета за сигурност на ООН на ръба на дипломатическо поражение. В петък САЩ се противопоставиха на старателно договорения компромис за съвместна резолюция относно пандемияна от Covid-19. Те практически блокираха процедурата по гласуване на резолюцията, заявиха дипломатите, предава Die Zeit.

През последните шест седмици 15-те държави членки на Съвета за сигурност се опитват да публикуват съвместен текст, който подкрепя призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за прекратяване на враждебността в зоните на конфликти по света, докато трае борбата срещу коронавируса. Ако Съветът за сигурност на ООН не успее да постигне обща позиция относно най-голямата настояща заплаха, това по думите на членовете на Съвета би било срамно.

Още по темата

Предисторията е спорът за поведението на Световната здравна организация (СЗО) в кризата. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява организацията, че се подчинява на Китай и че не се справя успешно със здравната криза, в резултат на което спряха и плащанията от американска страна към СЗО.

Още по темата

САЩ настояват Съветът за сигурност на ООН да изготви текст, който се отнася само за подкрепа на глобалното прекратяване на огъня в размирните зони, или такъв, който се отнася до "отчетността" на други страни – според наблюдатели това е опит вината за избухването на пандемията да се припише на Китай. С оглед на преговорите някои дипломати виждат малък шанс Съветът за сигурност да постигне единна позиция. "Не виждам как тази резолюция ще бъде приета", заяви посланикът на държава-членка.

Последни новини
Още от Новини от света