Президентът на Египет затяга мерките относно извънредното положение

До момента в страната са потвърдени 8500 случая на коронавирус

Снимка: Andy Rain/EPA/Bloomberg Снимка: Andy Rain/EPA/Bloomberg

Президентът на Египет фелдмаршал Абдел Фатах Сайид Хюсеин ал-Сиси даде на себе си и на органите за сигурност на страната повече правомощия съгласно законите за извънредни ситуации. В събота израелското правителство обяви, че разширяването на властта е необходимо в борбата срещу коронавируса, пише Handelsblatt.

С новите правомощия ал-Сиси може, например, да наложи спиране на училищните и университетските мероприятия, както и поставяне под карантина на завръщащите се от чужбина. Освен това могат да бъдат забранени публични и частни срещи, протести, тържества и други събирания. Прокурорите, наети от военните, също могат да разследват отделните случаи при прилагане на законите.

Още по темата

Египет се намира в извънредно положение от април 2017 г. Правителството го удължи с още три месеца през април. В началото целта на законите за извънредни ситуации е била да се дадат повече правомощия на президента да се справи с тероризма и наркотрафика.

Правозащитната организация Human Rights Watch отправи критика, че Кайро използва пандемията за "разширяване, а не за реформи" на извънредните закони на страната. Само пет от 18-те промени са били ясно свързани със здравни казуси. А новите правомощия влизат в сила всеки път, когато бъде обявено извънредно положение, посочи Human Rights Watch.

Още по темата

Египет има население от 100 милиона души. Потвърдени са 8500 случая на коронавирус до момента, от които починалите са поне 504.

Последни новини
Още от Новини от света