Зелените в ЕП подкрепят идеята за намаляване на парниковите газове с 65%

Към момента се прилага климатична цел от 40%

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В Европейския парламент (ЕП) сред политиците, ангажирани в областта на зелените политики, нараства подкрепата за драстично затягане на климатичната цел за 2030 г. В рамките на нов доклад шведският социалдемократ Юте Гутеланд предложи да се намалят емисиите на парникови газове в Европейския съюз (ЕС) с 65% спрямо нивата от 1990 г. Докладът предстои да бъде гласуван само след няколко седмици, съобщава Die Zeit.

Понастоящем в ЕС се прилага цел за понижаване на емисиите с 40%. Европейската комисия тества възможността за затягане до минус 50-55% - именно за това се застъпи скоро и германският канцлер Ангела Меркел наскоро. Зелените в Европейския парламент пледираха за още по-силно намаляване - до 65%. Те посочиха като напредък факта, че шведският социалдемократ Гутеланд се присъединява към проектодоклада.

Още по темата

Относно доклада зеленият политик Майкъл Блос казва: "За първи път наблюдаваме климатична политика, която е съвместима с Парижкото споразумение".

"Призивът на климатичното движение да се слушат научните среди най-накрая се взе предвид", изтъкна той.

"Това е успех за всички, които през последните години са работили за опазване на климата", коментира още Блос. Евродепутатът от Германската социалдемократическа партия Делара Бъркхард подкрепи целта от 65%.

"Това е правилното предложение", подчертя тя, допълвайки, че то отговаря на научните препоръки.

Последни новини
Още от Новини от света