СЗО: Коронавирусът идва от прилепи и може да се разпространява сред котки

Учените от СЗО планират нова мисия в Китай, за да уточнят животинския произход на коронавируса

Снимка: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg Снимка: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg

Учен от Световната здравна организация (СЗО) заяви, че произходът на коронавируса е от прилепи и може да се разпространява сред котки. Изявлението е направено в момент, когато международният дебат за произхода на вируса се засилва, съобщава Bloomberg.

“Новият коронавирус идва от група вируси, които произлизат или се разпространяват сред прилепи. Все пак още не е ясно кое животно е предало болестта на хората“, коментира по време на официална пресконференция Питър Бен Ембарек, експерт в СЗО по болестите сред животни, които се пренасят и сред хората.

Още по темата

Той отбеляза, че вирусът вероятно е достигнал до хората при контакт с животни, въпреки че учените все още не могат да установят конкретния животински вид.

„Проучванията показват, че котките и поровете са силно податливи на коронавирус, а кучетата в по-малка степен. Важно е да се разбере с точност кои животни могат да се заразят, за да се избегне нова заплаха“, допълни той.

Въпросите за произхода на коронавируса се засилиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че идва от лаборатория в Китай. Учените, които изследват проблема, са на мнение, че заразено животно с коронавирус е влязло в контакт с хора през ноември.

Учените от СЗО обмислят да започнат нова мисия в Китай, за да получат повече информация относно животинския произход на вируса, заяви Мария Ван Керкхоув, един от топ епидемолозите в организацията. Остава отворен въпросът дали вирусът се пренася директно от прилепи до хора, или участват и други животински видове.

Последни новини
Още от Новини от света