МВФ: Икономическите перспективи се влошават

Светът може да очаква повече вълни от сътресения на финансовите пазари, смята главният икономиста на фонда

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Глобалните икономически перспективи се влошават след последните прогнози преди три седмици и светът може да очаква повече вълни от сътресения на финансовите пазари, заявяват от Международния валутен фонд, цитирани от Bloomberg.

Нуждите от външно финансиране на развиващите се държави ще са далеч над 2.5 трлн. долара, които МВФ прогнозира по-рано, смята главният икономист на Международния валутен фонд Джита Гопинат.

От нейните думи стана ясно, че фондът ще се нуждае от всичките си 1 трлн. долара за текущи кредитни ресурси.

"Знаем, че тази криза няма да изчезне скоро. Нещата могат да се влошат. Здравната криза не е решена“, каза Гопинат.

Още по темата

В доклада за Световните икономически перспективи от 14 април МВФ заяви, че брутният брутен вътрешен продукт ще намалее с 3% тази година.

„Този основен сценарий предполагаше, че пандемията избледнява през втората половина на тази година и че ограничителните мерки могат да бъдат постепенно прекратени - сценарий, който изглежда по-малко вероятен сега“, обясни главният икономист на МВФ.

В пролетните си прогнози МВФ очерта три сценария, които разглеждаха възможността пандемията да продължи по-дълго от очакваното, да се възобнови отново през 2021 г. или и двете. По-продължителната пандемия ще намали световното БВП с 3% спрямо основната прогноза, докато комбинацията от по-продължителна пандемия и възобновяването й отново през 2021 г. ще означава допълнителен спад на БВП с 8% от иначе прогнозираното за следващата година, посочват от фонда.

Според Кенет Рогоф, преподавател в Harvard University и бивш главен икономист на МВФ, някои страни ще бъдат изправени пред платежоспособна криза и ще се нуждаят от отписване на дългове, а не просто от отлагане на плащанията.

Последни новини
Още от Новини от света