Малкият бизнес в еврозоната се страхува, че пандемията ще го лиши от кредитиране

Перспективите за кредитиране са особено мрачни в Италия

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Малките предприятия в еврозоната навлязоха в пандемията от коронавирус със страх, че ще загубят достъпа си до банково кредитиране заради щетите върху финансовото им състояние, посочват от Европейската централна банка, цитиранa от Bloomberg.

Малките и средните компании, които са гръбнакът на икономиката на региона, разглеждат собственото си финансово състояние като един от факторите, възпрепятстващи получаването на финансиране за първи път от 2014 г. насам, показва проучване на ЕЦБ в петък.

Перспективите за кредитиране са особено мрачни в Италия, първоначалният епицентър на кризата в Европа. Испания и Франция също показахват рязък спад в очакванията според проучването, проведено сред 11 236 предприятия от 2 март до 8 април.

Още по темата

Оттогава ЕЦБ и европейските правителства въведоха мащабни мерки, за да помогнат на компаниите да оцелеят по време на рецесия, за която се смята, че ще е най-лошата след военния период.

Централната банка допълва безвъзмездните средства, заемите и гаранциите от публичния сектор с щедри програми за финансиране за банките, като ги насърчава да осигуряват ликвидност. Миналия месец ЕЦБ облекчи условията по вече обявените си мерки и въведе нова, безусловна схема на кредитиране.

Последни новини
Още от Новини от света