Covid-19 намалява въглеродните емисии в глобален мащаб

Нито едно световно събитие от 20-ти век не доведе до по-голям спад в замърсяването

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Продължаващата пандемия е събитие от такъв мащаб, че може да бъде измерено с планетарните показатели за изменението на климата, пише Bloomberg.  

Около 2,6 милиарда метрични тона емисии въглероден диоксид, около 8% от общото очаквано количество за годината, никога няма да видят бял свят, сочат оценките на Международната агенция по енергетика.  

Нито едно разтърсващо световно събитие от 20-ти век не доведе до по-голям спад в замърсяването, причинено от човека, пише още Bloomberg.  

Също така това ни тласка към алтернативна вселена - такава, в която изведнъж виждаме резултат от всички онези смели климатични действия, които изглеждаха невъзможни, благодарение на егоизма и липсата на предвидливост, често ендемични за човешката цивилизация. 

Отне само няколко седмици, а не години, за да се изчисти въздухът в замърсените градове, тъй като емисиите намаляват. Дивата природа се впуска в някогашната човешка територия. Природата се лекува.  

Разбира се, има голяма разлика между „лекува се“ и „излекува се“. Вероятно не можем да спрем десетилетни екологични щети за няколко месеца. А и всички знаем, че след като пандемията отслабне, индустриите вероятно ще се върнат към своите стари начини на работа.  

Миналият април беше рекордно топъл. Глобалните температури бяха с 0,7 градуса по Целзий по-топли от средните за април между 1981 г. и 2010 г., сочат данни на Службата на ЕС по климатичните промени "Коперник".   

Въпреки екологичните цели, които призоваха за пълно спиране на обезлесяването до тази година, общата площ в света все още намалява, според нов доклад на Организацията на обединените нации. Планетата е загубила 178 милиона хектара гора от 1990 г. насам - площ, близка до размерите на Либия. 

Когато губернаторът на Вашингтон Джей Инсли от Демократическата партия се кандидатира за президент с платформа за агресивно справяне с климатичните промени, той не спечели много симпатия сред избирателите. Но когато първите случаи на коронавирус удариха щата през януари, научнообоснованата му платформа изглеждаше далновидна. 

Двете кризи имат "много различен времеви мащаб", каза Инсли в интервю за Bloomberg Green. 

„Но има много прилики. Първото и най-важното: трябва да сте наясно и да приемете науката и да вземате решения въз основа на данни - дори ако това е неудобно. Последствията са много тежки, ако не следвате данните", коментира той.  

И накрая, когато политиците планират бъдещето, много от тях преосмислят начина, по който се проектират градовете. В периоди на пандемия личните алтернативи за транспорт с ниски емисии са на фокус. Велосипедът се завръща с голяма сила, заключва Bloomberg. 

Последни новини
Още от Новини от света