Западните Балкани ще лекуват зависимостта на ЕС от Китай

Коронавирусната пандемия предлага някои възможности на региона

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Коронавирусната пандемия затруднява усилията на Европейския съюз за разширяване, но страните от Западните Балкани междувременно получиха доза икономическа помощ като знак на желанието на блока за бъдещата им интеграция, пише Bloomberg.

Шестте страни от региона са идеално позиционирани да се превърнат в доставчици за европейските компании, търсещи начин да намалят зависимостта си от Китай, смята Европейската банка за възстановяване и развитие. Базираният в Лондон кредитор планира да предостави 1.7 милиарда евро на страните от Западните Балкани, за да стартира началото на процеса.

Степента на изместване на веригата на доставки ще зависи от това „доколко националистически или интегрирани ще бъдем“, заяви тази седмица ръководителят на ЕБВР за Западните Балкани Зузана Харгитай. По нейни думи индустриите, включително произвеждащите автомобилни части, опаковки за храни, облекла и медицинско оборудване могат да извлекат ползи.

Още по темата

Подобна позиция вече беше отразена от правителствата в Европа.

“Тази криза ни показа колко зависими сме всички от Китай”, заяви румънският икономически министър Виргил Попеску в интервю миналия месец.

Първо обаче ще трябва да бъде преодоляна дълбоката рецесия.

Европейските лидери проведоха заседание в сряда, което се фокусира по-скоро върху методите за справяне с рецисията, отколкото върху бъдещата експанзия. Въпреки че Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово имат амбиции за присъединяване към ЕС, те бяха разочаровани от липсата на ентусиазъм от страна на Брюксел. Решението за стартиране на разговори с Тирана и Скопие беше взето през март, но процесът може да отнеме години.

Докато ЕС се колебае, а някои от страните му членки се притесняват за спазването на демократичните норми в държавите от Западните Балкани, Китай и Русия установяват влиянието си там.

Регионът вече е източник на нископлатени служители и има географска близост до страните от блока, но качеството на логистичната свързаност остава ниско. Заедно с мерките за справяне с кризата, ЕБВР ще предложи и финансиране на страните от Западните Балкани за подобряване на инфраструктурната свързаност. 

Последни новини
Още от Новини от света