Южна Корея залага на изкуствения интелект и 5G за възстановяването си след пандемията

Президентът на страната Мун Дже-ин сравнява визията си с "Новата сделка" на Рузвелт

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея ще постави изкуствения интелект и безжичните комуникации в центъра на стратегия, афиширана като “Нова сделка“, за да създаде работни места и да засили икономическия растеж след отшумяването на коронавируса, пише Bloomberg.  

В изявление в четвъртък правителството заяви, че ще насърчава изкуствения интелект и безжичните технологии от пето поколение в подкрепа на икономиката, след като вирусът бъде поставен под контрол. В изявлението се казва, че финансирането ще дойде от третия допълнителен бюджет, който се изготвя сега, и от годишните бюджети до 2022 г., но не се посочва сумата.  

След голямата изборна победа миналия месец президентът Мун Дже-ин заяви, че неговото правителство ще изработи мащабни държавни проекти за увеличаване на работните места и иновациите в ерата след вируса. Той сравнява своята визия с т.нар. “Нова сделка“ (New Deal), основана от президента Франклин Рузвелт през 30-те години с цел САЩ да се възстанови от Голямата депресия. 

Икономистът Ким Юнг-сик от университета “Йонсей” в Сеул заяви, че планът на Мун е създаден, за да подпомогне по-новите бизнеси, базирани в интернет, но вероятно няма да се изразходват толкова средства, колкото предполага терминът “Нова сделка“.  

"Планът е различен от традиционната “Нова сделка”, която цели създаване на огромен брой работни места с огромни разходи", каза той.  

Още по темата

Според него финансовите амуниции на Южна Корея са все по-ограничени след редицата мерки за стимулиране на икономиката.  

Идеята за проекта идва след ударите върху икономиката на Южна Корея, която силно зависи от търговията.  

Въпреки че досега страната успя да задържи заболяването под контрол, март беше най-лошият ѝ месец откъм загуба на работни места от световната финансова криза насам. Работниците на непълно работно време и младите хора бяха сред най-силно засегнатите.  

Като част от “Новата сделка”, Южна Корея планира да създаде фонд за развитието на изкуствения интелект, да създаде сайтове за тестване на роботи и да подпомогне бизнеса в стартирането на нови услуги, които използват данни, се казва в изявлението. Правителството също ще подкрепи изграждането на национална 5G мрежа. 

“Целта е да се разшири потенциалът за икономически растеж на Южна Корея и да се създадат устойчиви работни места за бъдещите поколения”, заяви правителството и добави, че през юни ще бъдат обявени повече подробности.  

“Новата сделка” е по същество стратегия за растеж с приоритет на работните места“, казва икономистът Джоузеф Хан от Корейския институт за развитие. 

По думите му това може да бъде стъпка за младите хора, които се борят да получат повече от временна, краткосрочна заетост.  

Последни новини
Още от Новини от света